Poliția din Ucraina a reținut mai multe persoane în legătură cu uciderea în 2016 a jurnalistului de investigații Pavel Sheremet, a anunțat, joi, ministrul de Interne Arsen Avakov, relatează Reuters.

Pavel SheremetFoto: Captura Twitter

”Acesta este rezultatul unei munci foarte complexe și persistente a unor profesioniști și un pas important către rezolvarea totală a cazului”, a scris el pe Facebook, adăugând că mai multe detalii vor fi făcute în cadrul unei conferințe de presă care va avea loc mai târziu.

Pavel Sheremet, originar din Belarus, dar care avea naționalitatea rusă, trăia de mai mulți ani în Ucraina, unde lucra pentru influentul site de știri Ukrainska Pravda și modera o emisiune matinală la radio Vesti când a fost ucis, pe 20 iulie 2016, în urma exploziei unei bombe plasate sub mașina pe care acesta o conducea.

Jurnalistul pro-occidental se îndrepta către postul de radio când mașina pe care o conducea a explodat. Anchetatorii au spus că ei cred că asasinarea lui Sheremet ar fi legată de activitățile sale jurnalistice în Ucraina și în alte țări.

Uciderea a fost o revenire la zilele de violență împotriva jurnaliștilor pe care Ucraina, sub conducere pro-occidentală de la protestele din 2014 de pe Maidan, credea că le-a depășit.

În 2002, Sheremet a câștigat un premiu pentru jurnalism de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru reportajele sale privind încălcarea drepturilor omului în Belarus, inclusiv despre dispariția politicienilor de opoziție și a jurnaliștilor.

Diplomații occidentali, OSCE și activiștii pentru drepturile omului au solicitat Ucrainei să rezolve cazul.