Un ziarist pro-occidental renumit a fost ucis miercuri in urma exploziei unei bombe plasate sub masina pe care acesta o conducea in centrul Kievului, anunta AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pavel Sheremet, originar din Belarus, dar care avea nationalitatea rusa, traia de mai multi ani in Ucraina, unde lucra pentru influentul site de stiri Ukrainska Pravda si modera o emisiune matinala la radio Vesti.

Pavel Sheremet se indrepta spre postul de radio cand masina pe care o conducea a explodat. Vehiculul apartinea unui dintre colegii sai, care nu se afla in masina la momentul exploziei.

"Conducea de-a lungul strazii Ivan-Franko si s-a oprit la o intersectie cand s-a produs explozia. Flacarile au urcat pana la etajul doi" al imobilelor din jur, a declarat un sofer de taxi, care nu si-a declinat decat numele mic, Petro.

Acesta spune ca l-a ajutat pe Pavel Sheremet sa iasa din masina si ca acesta era inca in viata cand au venit medicii.

"Moartea lui Pavel Sheremet este o teribila tragedie", a scris pe Twitter presedintele ucrainean Petro Poroshenko, care a sustinut ca "cei vinovati vor fi pedepsiti".

Procurorul general ucrainean, Iuri Lutsenko, a denuntat pe Facebook "o crima (...) provocata de un dispozitiv exploziv".

"Un dispozitiv exploziv improvizat, posibil controlat de la distanta sau cu ceas, a explodat. Potrivit cercetarilor preliminare, ar fi echivalentul a 400-600 grame de TNT", a preciat pe Facebook un consilier al ministrului ucrainean de Interne, Zorian Shkiriak, care a precizat ca "toate scenariile sunt studiate".

Redactorul sef al Ukrainska Pravda, Sevghil Musaieva-Borovik, a declarat ca moartea lui Pavel Sheremet a fost provocata de "activitatile sale profesionale".

Pavel Sheremet s-a nascut la Belarus, unde a lucrat pentru televiziunea nationala inainte de a parasi tara din cauza unui conflict cu regimul autoritar al presedintelui Alexandr Lukashenko.

A lucrat apoi pentru o televiziune publica din Rusia, OTR, inainte de a demisiona in 2014 in semn de protest fata de modul cum erau prezentate evenimentele din Ucraina.

Stabilit de mai multi ani in Ucraina, era unul dintre responsabilii site-ului Ukrainska Pravda, al carui fondator Gheorghi Gongadze a fost asasinat in 2000, fara ca aceasta crima sa fie elucidata vreodata.