Ultimul pact nuclear încheiat între Moscova și Washington se apropie de scadenţă. Și, între timp, apar noi complicații. Rusia nu va include noile sale arme într-o eventuală extindere a Noului START sau START III, tratatul care limitează armele strategice așa cum cer Statele Unite, fără a modifica acordul, scrie Rador, citând El Mundo.

Drapel SUAFoto: publicdomainpictures.net

Pactul a fost semnat în 2010 și expiră în 2021. De data aceasta, din nou problema este China. Statele Unite o doresc în acord. China spune că abia are focoase nucleare în comparație cu Rusia și Statele Unite și le îndeamnă să se liniștească reciproc.

"Partea americană a sugerat ideea includerii în acest tratat a unor noi arme ruseşti care nu sunt afectate de acord", a declarat ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, în cadrul unei conferințe despre neproliferarea armelor ținute la Moscova. Problema de bază este China, dar numai pentru SUA. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a mers mai departe și a adăugat, între timp, că Washingtonul acționează "provocator", punând condiția ca China să se alăture discuțiilor în dialogul cu Rusia privind extinderea Noului START.

Este singurul pact care rămâne între ambele țări privind reducerea armelor nucleare după abandonarea tratatului de eliminare a rachetelor pe termen scurt și mediu (INF) de către ambele puteri. Moscova a cerut Washingtonului în mai multe rânduri să reia dialogul strategic privind controlul armelor. În octombrie, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că țara va începe să producă rachete cu rază medie și scurtă de acţiune ca răspuns la dezvoltarea unor astfel de rachete de către Statele Unite. Însă acum, Rusia spune că nu este dispusă să încorporeze noile sale arme în acel nou pact, cel puțin nu "fără o revizuire și o modificare substanțială a textului acordului".

În absența progreselor, Moscova suspectează de multă vreme că la Washington nu sunt interesați să extindă Noul START sau START III. Potrivit lui Riabkov, Washingtonul "ignoră în mod explicit" preocupările Rusiei "cu privire la respectarea obligațiilor tratatului de către Statele Unite și refuză să își explice planurile cu privire la o prelungire". Riabkov consideră că cerința SUA de a include și alte țări în tratat "lasă impresia că se joacă pentru a economisi timp" şi a crea un pretext pentru a se detașa de Noul START.

În acest an, președintele american, Donald Trump, a insistat ca şi China să se alăture unui nou tratat, lucru pe care țara asiatică l-a respins deja și a făcut-o din nou vineri.

Directorul general al Departamentului pentru controlul armelor și dezarmării din Ministerului de Externe al gigantului asiatic, Fu Cong, a afirmat pentru agenţia Efe că "nu este realist să te aștepți ca Beijingul să se alăture așa-numitelor discuții trilaterale". "China nu se sustrage de la îndeplinirea propriilor responsabilități. Nu fuge acum de răspundere. Suntem dispuși să reducem arsenalele nucleare la niveluri cinstite". Dacă alte țări își reduc stocurile la nivelul Chinei, suntem dispuși să ne alăturăm procesului "altfel", a spus el în cadrul aceleiași conferințe.

Diplomatul chinez le-a cerut "celor două superputeri nucleare să-și reducă în continuare armele nucleare pentru a crea condițiile pentru ca alte state nucleare să participe la negocierile de reducere a armelor. "Noul START dintre Rusia și SUA trebuie reînnoit", a insistat Fu Cong. Riabkov a avertizat că, "dacă tratatul va fi încheiat, şi mecanismul ofensiv de reducere a armelor va înceta să existe". (Articol de Xavier Colas)