Corespondență din Germania

Un român dezvăluie mizeriile de care a avut parte la o fabrică de mezeluri germană, suspectată a fi focar pentru cazuri de listerioză

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Duminică, 20 octombrie 2019, 19:14 Actualitate | Internaţional


Mezeluri stricate
Foto: Captura video rbb24.de
În scandalul listeriozei, care a dus la trei decese în ultimii doi ani în Germania, un român face dezvăluiri uluitoare, referitor la igiena și condițiile de lucru la un producător de mezeluri din Hessa. El vorbește despre un număr excesiv de ore suplimentare care trebuiau prestate, despre condiții umilitoare de cazare și despre salamuri degradate, reambalate și vândute din nou.

Trebuie menționat însă înainte standardele diferite, aplicate la carne, în cele două țări: ceea ce numim în România carne stricată, în Germania se diferențiază în două categorii: există carne "degradată biologic“, însă relativ bună de consum (Gammelfleisch) și carne care nu se permite consumului uman și este, eventual, preparată pentru hrana animalelor (Ekelfleisch).
 • Abuzuri de muncă
Televiziunea regională din Hessa a făcut, săptămâna trecută, și un reportaj, în care apare românul Florin, un tânăr de 24 de ani recrutat în România de o firmă de intermediere. Așa a ajuns acesta în Germania, ca să câștige bani la producătorul de mezeluri Wilke, din Twistetal, landul Hessa.

În urma anchetei și a dezvăluirilor apărute în presă, firmă a fost închisă la începutul lunii octombrie. După unele salarii se pare că se mai așteaptă încă.

Românul declara, săptămâna trecută, pentru Hessenschau.de: "Încă de la început am lucrat aproape 12 ore, șase-șapte zile la rând". Iar ca el ar mai fi lucrat și alți angajați, români și maghiari. Românul a arătat publicației numite un pontaj cu 318 ore lucrate într-o lună.

Raportat la media normală de 8 ore pe zi, chiar și cu ore suplimentare, diferența consternează. Legale sunt maximum 48 de ore pe săptămană, calculate în șase zile, a precizat Matthias Schulz, avocat specializat în Dreptul muncii german.

Numitul Florin declară publicației citate că nu a putut rezista la volumul enorm de muncă: „Am fost silit, nu am avut ce face”. El și mulți alții ar fi lucrat pentru Wilke fără contract. El mai povestește cum au fost cazați în condiții umilitoare, câte șase în cameră, 50 de oameni într-o locuință de 200 mp. Când a plecat în Germania la lucru, el nu ar fi știut ce îl așteaptă acolo.
 • Igienă discutabilă
Incredibile sunt însă mărturiile sale referitoare la practicile de preparare a mezelurilor de la Wilke. Potrivit acestuia, carnea degradată ar fi fost amestecată cu cea proaspătă și condimente puternice, care să neutralizeze gustul cărnii vechi.

Salamurile și cârnații mucegăiți în exterior ar fi fost spălați și reambalați, modificându-li-se și data fabricației. „Lucrul acesta l-au făcut însă doar colegii maghiari și germani. Românii au fost de față, însă nu au participat”, mai declară Florin pentru Hesseschau.de.

Andreas Kampmann, de la un sindicat german de profil, se arată oripilat, dar și surprins de aceste noi detalii: „Nu ne putem imagina că acest lucru este chiar posibil”. În același timp, Kampmann consideră cazul producătorului Wilke ca fiind un caz izolat.

El a spus că astfel de condiții, în companiile de prelucrare a cărnii și a mezelurilor din Germania, „nu sunt nici pe departe frecvente”. Acest lucru este valabil și în relația cu angajații, a adăugat Kampmann.
 • Nu e fum fără foc
Producția la Wilke a fost sistată la începutul lunii octombrie, însă unii dintre angajați mai au de primit salarii. Cei străini au spus că, fără acești bani, nu se pot întoarce în țară.

Măcelaria Wilke este considerată sursa focarului de Listeria, care a costat viața a trei persoane. Un mic agent patogen, cu efecte mari: bacteriile din categoria Listeria se aflau în cârnații companiei Wilke de la Twistetal (Waldeck-Frankenberg). La multe persoane, germenii au provocat boala numită listerioză, iar cel puțin trei persoane au murit, în anii 2017 și 2018.

Suspiciunea la adresa produselor Wilke a devenit publică la 2 octombrie. De atunci, totul s-a precipitat: uneori, în câteva minute, produsele Wilke au dispărut de pe rafturile magazinelor din Germania.
 • Scurtă cronologie a cazului
Experții Institutului Robert Koch (RKI) din Berlin au fost primii care au identificat pericolul. Aceștia au sesizat, încă din 2018, că în spatele numeroaselor îmbolnăviri de listerioză se află agenți patogeni foarte înrudiți. Ei numesc tipul Sigma1, iar bacteria ar proveni dintr-o sursă comună.

Autoritatea federală este responsabilă pentru bolile infecțioase. Laboratoarele din toată țara își trimit eșantioanele la RKI, atunci când află, din analize, că pacienții suferă de listerioză, de exemplu.

Problema este perioada lungă de incubație în cazul listeriozei, focarul fiind mai greu de depistat. Cine mai știe exact ce a avut pe farfurie acum o săptămână? Iar între infecție și declanșarea bolii de multe ori pot trece săptămâni de zile.

Când a devenit clar că unele dintre persoanele infectate au fost internate în spitale și clinici de reabilitare, s-a decis, împreună cu autoritățile de monitorizare a alimentelor din landurile federale, „să se efectueze o anchetă și să se găsească o sursă comună a alimentelor distribuite în aceste centre de sănătate”, după cum a declarat presei o sursă din cadrul Oficiului pentru Protecția Consumatorului (BVL).

Actuala anchetă la Wilke se sprijină, printre altele, pe mărturiile angajaților români. Nu este primul caz de acest fel. În 2008, cinci măcelari români acuzau un abator german că procesează carne stricată, care este exportată în România și Rusia, informație neconfirmată oficial la momentul reportajului.

Despre acel scandal, care a implicat firma germană BFZ Brageler Fleischzerlegung GmbH, din Vechta, am relatat pentru Hotnews, în detaliu, aici. Între timp, cazul s-a stins, firma funcționează în continuare, iar public nu au mai apărut informații despre derapaje de acest fel.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27042 vizualizari

 • +24 (26 voturi)    
  tentativa de omor in forma continuata (Duminică, 20 octombrie 2019, 19:42)

  c.oameni [utilizator]

  cum e posibil? chestii din astea nu se pot intampla iar in Germania!

  acum, serios vorbind, pedeapsa pentru producatorii de alimente care incalca regulile de siguranta alimentara trebuie sa fie foarte aspra (multi ani de inchisoare)
  • +7 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 octombrie 2019, 8:44)

   [anonim] i-a raspuns lui c.oameni

 • +3 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 20 octombrie 2019, 20:54)

  [anonim]

  • -6 (22 voturi)    
   invers (Duminică, 20 octombrie 2019, 23:43)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui

   regulile de igiena de la noi sunt drastice, la ei relaxate, asta mi-au spus doi romani care lucreaza in industria alimentara in Franta si Germania
   • +5 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 octombrie 2019, 11:09)

    [anonim] i-a raspuns lui srpc

   • +3 (7 voturi)    
    prietene, (Luni, 21 octombrie 2019, 14:59)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    mezelurile de la noi sunt vai de mama lor...vai de mama consumatorilor. Am citit articolul si fix aceleasi proceduri au loc si la noi, inclusiv spalatul salamului vechi si reambalarea lui, sau amestecul carnii vechi cu una noua, simultan cu trecerea prin mirodenii si condimente puternice.
    Asa se explica ca cei care au lucrat in fabrici de mezeluri nu mai mananca mezeluri in viata lor.
    Mezelurile sunt o nenororice cam peste tot in lume.
    • -1 (1 vot)    
     sunt cateva detalii (Luni, 21 octombrie 2019, 19:31)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Una sunt practici de genul celor descrise, alta e Listeria.
     Calitatea mezelurilor nu sta strict in incarcarea microbiologica.
     Mezelurile nu sunt o nenorocire, sunt un aliment ca oricare altul. Oamenii neinstruiti sunt o nenorocire.
 • -18 (32 voturi)    
  Dar de ce a plecat "românul Florin" ... (Duminică, 20 octombrie 2019, 22:21)

  ww [utilizator]

  ... din tara lui, condusa de un neamt luminat?

  Deoarece e tinuta la nivelul Africii tocmai pentru a determina emigrarea in masa de aici? Cauza emigratiei e saracia, aflata in directa legatura cu salariile platite aici. Dar cum pot fi tinute salariile la nivel de batjocura? Raspunsuri posibile:
  - cand au ajuns sa se alinieze veniturile din industrie, servicii, banci (si cam tot ce inseamna mediul privat din economie) la acelasi nivel inseamna ca avem o problema: in piata muncii din Romania s-a format un cartel (ca sa nu-l numim Mafie);
  - inseamna ca de fapt intre angajatori nu exista o concurenta reala pentru atragerea fortei de munca si ca acestia actioneaza concertat impotriva intereselor angajatilor, acestia din urma reprezentand o masa captiva ce nu are in fapt posibilitatea de a-si alege un loc de munca satisfacator in oferta interna. Cum spuneam, daca ar exista concurenta si o nevoie reala de angajati, asta s-ar vedea in oferta salariala. Dar cum salariile sunt printre cele mai mizerabile, chiar comparabil cu tari invecinate non-UE, inseamna ca motivele pentru care sunt tinute asa trebuie cautate in alta parte.
  Oare pe piata interna au mai mare nevoie angajatorii de iobagi sau la ei acasa? Pentru ca daca au mai mare nevoie acasa, atunci e evident de ce s-a apelat la o solutie foarte simpla: faci cartel pe piata muncii si dai salarii de mizerie in colonii si deschizi apoi larg granitele, asigurandu-ti astfel la tine acasa mai ales atat de necesarii stergatori de funduri si palmasi, oameni care sa iti faca munca de jos (vedem domeniile in care activeaza cei plecati, precum "românul Florin").

  Unde o fi tupeistul "domn" Anastasiu, care anunta, ca un adevarat stapan de plantatie, disponibilizarea a sute de mii de salariati bugetari? Au oare nevoie fabricutele din Germania de salahori?
  Votati cu incredere Iohannis-FSN, ca dupa inca cinci ani de colaborare luminata vom fi urcati pe alese in trenuri si dusi la munca fortata pe plantatiile nemtesti si olandeze.
  • +16 (22 voturi)    
   Rudotelul (Luni, 21 octombrie 2019, 0:07)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Scump ...
  • +12 (18 voturi)    
   Sigur, sigur (Luni, 21 octombrie 2019, 10:57)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui ww

   E o conspiratie planetara ca romanii sa ramana saraci. Probabil ca tot o conspiratie planetara este ca ei sa ramana si prosti.
   • +3 (5 voturi)    
    lol cea din urma functioneaza (Luni, 21 octombrie 2019, 14:29)

    zaboo [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

    brici
  • +5 (9 voturi)    
   Văd că nu sufli o vorbă despre corupție! (Luni, 21 octombrie 2019, 13:55)

   martino12 [utilizator] i-a raspuns lui ww

   România este ținută la nivelul Africii din cauza corupției și UE nu este cu nimic de vină pentru asta, ci românii...Să nu mai dăm vina pe alții pentru ceva ce se întâmplă din vina noastră. Dacă ar fi haos și mizerie la mine în casă, cum ar fi să dau vina pe vecini?
  • 0 (0 voturi)    
   Bugetarii trebuie dați afară că sunt prea mulți. (Luni, 21 octombrie 2019, 20:40)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Prea nepricepuți, prea nepregătiți și inutili.
 • -11 (17 voturi)    
  Pai Codruta ce face? (Luni, 21 octombrie 2019, 11:27)

  holinessdani [utilizator]

  Ca acum e procuror iuropean si poate sa se ocupe de coruptii iuropeni.
  Da dublul standard nu se aplica doar in cazul produselor/serviciilor ci si in cadrul institutional.
  Daca asta se intampla in Ro erau deja plin de isterici prin piete si strazi sa urle ca Ro e cea mai corupta tara din lume, toata mas-media locala si internationala facea reportaje, ambasadele dadeau comunicate de condamnare, UE pregatea un raport ca sa ne dea afara din europa si chiar din lume, etc.
  • +3 (11 voturi)    
   Spunea un cititior mai sus: (Luni, 21 octombrie 2019, 12:14)

   achvp [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   "scump Rudotelul".
  • +10 (14 voturi)    
   Codruta (Luni, 21 octombrie 2019, 12:27)

   Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Codruta se ocupă de coruptia in proiecte cu fonduri europene. Ce legatura are coruptia in proiecte cu fonduri europene cu igiena dintr-o fabrica?
   In plus, Codruta nici macar nu si-a inceput mandatul.
   Dar na...trebuia sa comentezi si tu ceva...
 • -5 (15 voturi)    
  Uber Alles (Luni, 21 octombrie 2019, 12:26)

  Zummm [utilizator]

  Sa taca rrumanul si sa asculte pe neamt Ca de-aia a facut ala 2 razboaie ca sa ne aibe sclavi
  • +4 (12 voturi)    
   Nici tu n-ai bani de Rudotel ? (Luni, 21 octombrie 2019, 12:45)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   N-ajunge o copeica de postare, nu-i asa ?
 • -3 (9 voturi)    
  nu recomanda (Luni, 21 octombrie 2019, 13:23)

  victor L [utilizator]

  medicamentele tale altora :D
 • +2 (2 voturi)    
  Daca asemenea grozavii se intampla... (Luni, 21 octombrie 2019, 23:18)

  Olyx [utilizator]

  in germania va dati seama cum se intampla lucrurile in romania ?!....unde firmele dovedite ca au comercializat produse expirate si ca i-au imbolnavit pe oameni nici macar nu sunt spuse, sunt protejate de lege (!), nu sunt inchise si functioneaza bine-mersi in continuare...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by