Comisia Europeană a sesizat din nou Curtea de Justiție a UE în privința Poloniei, de această dată pentru regimul disciplinar al judecătorilor care, potrivit Bruxellesului, "le subminează independența", potrivit unei comunicat publicat joi, o decizie calificată de Varșovia "acțiune politică", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia Comisiei, care a cerut o procedură accelerată, vine cu trei zile înainte de alegerile parlamentare din Polonia, unde conservatorii aflați la putere sunt favoriți.

"Este o acțiune politică, o tentativă de ingerință în alegerile poloneze", a reacționat ministrul polonez al Justiției Zbigniew Ziobro.

Vasta reformă a sistemului judiciar polonez este considerată de Bruxelles o tentativă de subordonare a judecătorilor de către puterea politică.

Comisia a sesizat deja justiția europeană de două ori pentru Polonia: în decembrie 2017, pentru reforma tribunalelor, și în septembrie 2018 pentru cea privind Curtea Supremă.

Curtea de Justiție a UE a apreciat în iunie că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor de la Curtea Supremă încalcă principiul independenței judiciare și deci dreptul european.

Comisia a demarat în aprilie o procedură de infringement pentru noul regim disciplinar al judecătorilor. Apreciind că răspunsurile furnizate de Polonia nu sunt suficiente, Comisia a sesizat Curtea.