După ce Donald Trump a oprit negocierile cu talibanii, aceștia au ținut să-i transmită un mesaj președintelui american. ”O putem ține așa o sută de ani”, a spus negociatorul șef al al talibanilor, Sher Mohammad Abbas Stanikzai, la televiziunea rusă RT.

TalibanFoto: Captura RT

Duminica trecută, Trump a anunțat că urma să aibă o întâlnire secretă, la Camp David, cu liderii talibanilor din Afganistan și președintele țării, însă a anulat-o în urma atacurilor recente de la Kabul, în care a murit inclusiv un soldat american. Între victimele exploziilor au fost și doi români, un diplomat și un militar.

Talibanii susțin că atentatele lor sunt justificate de atacurile forțelor americane și afgane în teritoriul controlat de ei și că doar își apără zona de un ocupant ostil. Stanikzai a spus că este sceptic în privința motivelor pentru care Trump a oprit negocierile de pace, acestea fiind în contradicție cu o declarație a secretarului de stat Mike Pompeo, ce a spus că SUA a ucis peste 1.000 de talibani în zece zile.

Dacă talibanii au putut negocia în timp ce soldații SUA le împușcau luptătorii, a spus Stanikzai, de ce nu pot și americanii să o facă?

”Dacă ei pot să omoare o mie dintre noi, noi de ce nu putem să ucidem unul sau doi?”, a adăugat liderul taliban în declarația dată la televiziunea de propagandă a Kremlinului.