Petrolierul iranian Adrian Darya 1, aflat în centrul unei dispute între Teheran și puterile occidentale, a fost fotografiat prin satelit în largul portului sirian Tartus, a anunţat sâmbătă Maxar Technologies Inc., o companie americană din domeniul tehnologiei spațiale, scrie Mediafax citând Reuters.

Petrolierul Adrian Darya 1Foto: Captura YouTube

Imaginea furnizată de Maxar arăta pe 6 septembrie nava Adrian Darya 1 foarte aproape de portul Tartus din Siria.

Semnalul navei a părut a fi receptat în estul Mediteranei, în apropiere de Siria, au arătat marți datele privind urmărirea navei Refinitiv.

Cisterna, care este încărcată cu țiței iranian, a transmis ultimul semnal cu poziția în care se află, între Cipru și Siria, navighând spre nord luni la ora 15:53 ​​GMT, arată datele.

Nava, numită anterior Grace 1, a fost reținută de autorităţile britanice în largul Gibraltarului pe 4 iulie, deoarece se suspecta că se va îndrepta spre Siria cu încălcarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

Două săptămâni mai târziu, Iranul a contraatacat confiscând un tanc petrolier aflat sub steag britanic în Strâmtoarea Ormuz, care duce în Golf.

Gibraltarul a eliberat nava iraniană pe 15 august, după ce a primit asigurări oficiale în scris de la Teheran că nava nu va descărca cele 2,1 milioane de barili de petrol în Siria.

Cu toate acestea, surse din transportul maritim susţin că petrolierul va încerca să transfere o parte din încărcătura sa pe o altă navă, după ce Iranul a anunţat că vânzarea a fost încheiată.

Washingtonul a avertizat statele să nu acorde asistență navei, spunând că ar considera acest lucru drept sprijin pentru o organizație teroristă, și anume Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran.

Departamentul Trezoreriei SUA a înscris vineri cisterna pe o listă neagră.