Președintele Donald Trump a anunțat că SUA și China vor relua în cel mai scurt timp discuțiile legate de comerț, după un weekend foarte tensionat pentru cele două puteri, scrie BBC.

Donald Trump si Xi JinpingFoto: whitehouse.gov

"China a sunat aseară... a spus să ne întoarcem la masa de negocieri. Așa că ne vom întoarce", a spus președintele american.

Vineri, Trump a ridicat tarifele pentru produse chinezești în valoare de miliarde de dolari, ca răspuns la mișcările de la Beijing. China nu a confirmat încă dacă va relua negocierile, însă a declarat anterior că nu se va lăsa intimidată.

Trump a transmis semnale contradictorii în weekend, exprimând regrete legate de cele mai recente sancțiuni aplicate Chinei, ca mai apoi Casa Albă să îi retragă comentariile duminică. Cu toate acestea, în timpul summitului G7 de la Biarritz, luni, acesta a declarat că oficialii chinezi au luat legătura cu administrația sa duminică seară și că Beijing-ul și-a exprimat intenția de a ajunge la un acord. Sugerând că presiunea aplicată de administrația sa asupra Chinei a adus-o înapoi la masa de negocieri, președintele a adăugat: "Au suferit foarte tare, dar au înțeles că acesta este lucrul corect de făcut. Vom relua negocierile în cel mai scurt timp... însă cred că vom ajunge la o înțelegere."

SUA încearcă să pună presiune pe China pentru ca aceasta să își modifice practicile comerciale, susținând că firmele americane sunt dezavantajate în relațiile comerciale cu China. Cu toate acestea, aliații Statelor Unite l-au avertizat pe Trump că acest război comercial amenință economia globală.