Liderul orașului Hong Kong a declarat marți că speră ca protestul pașnic anti-guvern care a avut loc în weekend să reprezinte începutul eforturilor de restaurare a calmului și ca discuțiile cu protestatarii care nu sunt violenți să ofere "o cale de ieșire" pentru oraș, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sute de mii de protestatari s-au adunat pașnic duminică, în timpul unei ploi torențiale, în a 11-a săptămână a demonstrațiilor, care au fost până acum, de multe ori, violente.

"Sper sincer că acesta este începutul unei întoarceri a societății la pace", a declarat Carrie Lam. "Vom începe imediat să lucrăm la crearea unui cadru pentru dialog. Acest dialog, sper, va fi bazat pe o înțelegere reciprocă și respect și va aduce o cale de ieșire pentru Hong Kong-ul de azi."

Protestele din ultimele săptămâni au provocat o reacție puternică din parte Beijing-ului, care a acuzat alte țări, inclusiv SUA, că încurajează revoltele din teritoriu. China a trimis un avertisemnt clar, anunțând că intervenția trupelor este posibilă.

Într-un interviu acordat marți, secretarul de stat american Mike Pompeo a reiterat apelul către China de a respecta sistemul o țară, două sisteme, față de care și-a luat un angajament și dreptul oamenilor de a protesta.

"Vrem foarte mult să fim siguri că cei care au dorința de a protesta, de a vorbi în numele propriei libertăți, să poată face acest lucru", a spus Pompeo celor de la CNBC.

Proteste au fost anunțate și în următoarele zile, inclusiv de către angajații liniilor de metrou MTR miercuri, elevii de școală gimnazială joi și de către contabili vineri. Demonstrațiile au pus orașul în dificultate din punct de vedere economic, acesta aflându-se în pragul primei crize din ultimii zece ani.

China a pus presiune pe marile companii din Hong Kong din cauza protestelor, mai ales în cazul Cathay Pacific Airways. Directorul executiv Rupert Hogg a demisionat săptămâna trecută după ce compania devenise ținta Beijing-ului, din cauza implicării angajaților în mișcarea de protest.