Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat marți un decret prin care simplifică procedura prin care rușii care se confruntă cu ”persecuție politică”, precum și străinii care au luptat de partea Kievului în conflictul din estul Ucrainei, pot obține cetățenia ucraineană, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zelenski a anunțat o astfel de mișcare luna trecută ca răspuns la un decret al Rusiei prin care extinde numărul ucrainenilor care pot aplica pentru pașapoarte rusești.

Serviciul de securitate al statului Ucrainei a declarat, de asemenea, un ofițer consular rus din vestul orașului Liov drept persona non grata, acuzându-l de spionaj. Ofițerul a părăsit deja țara.

Relațiile dintre Kiev și Moscova au devenit extrem de tensionate după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014 și a început să sprijine luptătorii din regiunea estică Donbas într-un conflict care a provocat moartea a 13.000 de oameni în ciuda unui armistițiu.

Zelenski a spus că prioritatea sa este de a aduce pace în regiunea Donbas, dar la câteva zile de la alegerea sa ca președinte, în aprilie, președintele Vladimir Putin a ușurat procedura de obținere a pașapoartelor rusești pentru rezidenții părților controlate de rebeli în Donbas. Ulterior, acesta a extins oferta și la zone.

Decretul lui Zelenski se va aplica cetățenilor Federației Rusiei care au fost persecutați din motive politice, arată un comunicat de pe site-ul administrației prezidențiale.

Aceștia trebuie să prezinte un certificat de la Ministerul ucrainean de Externe sau de la o misiune diplomatică sau post consular care să confirme că sunt persecutați în țara lor nativă pentru credințele lor politice.

Acum ține de guvern și parlament pentru a legifera propunerea, astfel încât ea să producă efect.