Rusia intenţionează să simplifice procedura de acordare a cetăţeniei ruse pentru toţi ucrainenii, nu doar pentru locuitorii din Lugansk şi Doneţk, a indicat sâmbătă preşedintele Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă la Beijing, transmite AFP, citată de Agerpres.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

'Ne gândim să acordăm cetăţenia într-o manieră simplificată tuturor cetăţenilor Ucrainei, nu doar rezidenţilor republicilor Lugansk şi Doneţk', a afirmat Putin, făcând referire la cele două republici separatiste din estul Ucrainei, nerecunoscute de comunitatea internaţională.

Moscova a simplificat miercuri acordarea cetăţeniei ruse locuitorilor din regiunile separatiste din Ucraina, o decizie denunţată de Kiev şi de mai multe state occidentale, care văd în ea o atingere adusă suveranităţii Ucrainei.

Putin a vorbit la finalul summitului cu liderul nord-coreean Kim Jong Un despre recentul decret, liderul rus spunând că atât România, cât și Ungaria acordă cetățenie etnicilor care locuiesc în afara granițelor lor.

”Este ciudat că această decizie provoacă reacții negative, Polonia a emis astfelde pașapoarte pentru polonezi, România pentru români, Ungaria pentru unguri. De ce rușii sunt mai răi decât polonezii, românii sau ungurii?”, a întrebat Putin.

Mai ales că acești oameni (locuitorii regiunilor separatiste) sunt lipsiți de drepturile lor elementare”, a adăugat el.