Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, l-a acuzat pe John Bolton, consilierul prezidențial american pentru Securitate națională că plănuiește un război împotriva Iranului, în contextul escaladării tensiunilor dintre cele două țări, relatează Mediafax citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Vreți să știți de ce persoanele care au demonstrat că detestă diplomația au dintr-o dată dorința de a discuta? Citiți rețeta lui John Bolton pentru distrugerea Acordului Nuclear”, a transmis Javad Zarif prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter, care face referire la un articol scris de John Bolton în publicația National Review în anul 2017.

„Iranul nu a plecat niciodată de la masa negocierilor. Echipa-B ne-a scos cu forța în timp ce plănuiește un război”, a transmis Zarif.

Ministrul iranian de Externe se referă prin „Echipa-B” la John Bolton, consilierul prezidențial american pentru Securitate și la prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, despre care consideră că au potențialul de a-l atrage pe Donald Trump într-un conflict cu Iranul.

Consilierul american pentru Securitate Naţională, John Bolton, a transmis marți că Statele Unite sunt în continuare dispuse să discute cu Iranul, la o zi după ce Washingtonul a impus noi sancțiuni, inclusiv împotriva liderului suprem al țării, ayatollahul Ali Khamenei.

"Președintele a lăsat ușa deschisă pentru negocieri reale pentru a verifica și a elimina programul iranian de arme nucleare, sistemele de rachete balistice, susținerea terorismului și alt comportament dăunător", a declarat Bolton.

Tensiunile dintre cele două state au crescut puternic în ultima perioadă, în special după ce Gardienii Revoluției din Iran au doborât o dronă militară americană despre care au anunțat că ar fi pătruns în spaţiul aerian iranian. Comandamentul Central din SUA (CENTCOM) susţine, însă, că aparatul de zbor se afla în spaţiul aerian internaţional, deasupra Strâmtorii Hormuz. Iranul este acuzat şi de atacarea unor petroliere, în Golful Oman şi în Strâmtoarea Hormuz.