Un sondaj efectuat în rândul alegătorilor scoțieni indică victoria "da"-ului la un al doilea referendum asupra independenței Scoției, în cazul în care candidatul la funcţia de lider al Partidului Conservator, Boris Johnson, ar fi următorul prim-ministru britanic. Potrivit sondajului Panelbase dat publicităţii duminică, 53% dintre scoțieni ar vota în favoarea ieşirii din Regatul Unit, faţă de doar 47%, care ar prefera să menţină legăturile cu Londra, potrivit Jornal Economico, citat de Rador.

Boris JohnsonFoto: Flickr/ Foreign and Commonwealth Office

Acest rezultat contrastează cu cel al celeilalte întrebări din același sondaj, în care scoţienii au fost întrebaţi cum ar vota fără să ia în calcul prezența lui Boris Johnson în calitate de prim-ministru. În acest caz, "nu"-ul ar obține 51%, față de 49% din intențiile de vot pentru "da". Dar chiar și în acest scenariu s-a produs o apropiere de separatişti, deoarece ultimul sondaj al Pannelbase indica un dezavantaj de patru puncte procentuale (52-48%).

Ceea ce face din Boris Johnson cel mai bun prieten al adepţilor independenței, în special al Partidului Național Scoțian (SNP) al primului-ministru Nicola Sturgeon, va fi mai mult decât poziția fostului ministru de externe cu privire la Brexit. "Business Insider" a amintit câteva texte pe care Johnson le-a scris în calitate de editor al revistei "Spectator", inclusiv un poem umoristic în care pleda pentru "exterminarea" poporului scoțian și un articol de opinie în care susţinea că cetățenii scoțieni ar trebui să fie împiedicaţi să fie prim-miniștri ai Regatului Unit.

Articolul din "Business Insider" a fost menționat în Camera Comunelor săptămâna trecută de liderul grupului parlamentar al SNP, Ian Blackford, la câteva luni după ce primul-ministru scoțian Nicola Sturgeon a anunțat că intenționează să organizeze un al doilea referendum asupra independenței Scoției până în anul 2021.

Primul referendum a avut loc în 2014, cu victoria "nu"-ului cu 55,3%.