Jeremy Hunt, ministrul britanic de externe candidat la succesiunea premierului Theresa May, şi-a exprimat duminică convingerea că o renegociere este posibilă pentru a evita un Brexit fără acord, opinie susţinută pe baza unei conversaţii cu cancelarul german Angela Merkel, relatează AFP citat de Agerpres.

Jeremy HuntFoto: Flickr/ Ted Eytan

Cancelarul german ''a spus, desigur, că, împreună cu un nou premier britanic, noi (celelalte 27 de ţări ale UE) am vrea să examinăm toate soluţiile pe care le propuneţi'', a afirmat Hunt la Sky News, referindu-se la o conversaţie cu dna Merkel în marja comemorărilor consacrate Debarcării în Normandia.

''Sunt absolut sigur că, dacă adoptăm un demers bun pe această temă, europenii ar fi dispuşi să negocieze'', a adăugat Hunt.

Ministrul britanic nu a precizat dacă face aluzie la o renegociere a acordului de ieşire din UE încheiat între Londra şi Bruxelles şi respins de către parlamentul britanic, acord la care 'Cei 27' nu intenţionează să facă nici un retuş, sau la Declaraţia politică ce trasează contururile relaţiei post-Brexit.

UE a făcut cunoscut în trecut că este dispusă să rediscute Declaraţia dacă Londra îşi reconsideră poziţiile referitoare la uniunea vamală sau la accesul pe piaţa unică.

Contactată de AFP, o purtătoare de cuvânt a guvernului german nu a făcut nici un comentariu, dar a reamintit că, după reuniunea extraordinară a Consiliului European din 11 aprilie de la Bruxelles, cancelarul Angela Merkel a declarat că ''acordul de ieşire (a Marii Britanii din UE) se aplică şi că nu va fi schimbat, şi că se poate discuta desigur despre viitoarele relaţii'' dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană.