Peste 50% din europeni cred că există posibilitatea ca Uniunea Europeană să se prăbușească pe parcursul unei generații, în ciuda susținerii puternice pe care o arată față de aceasta, potrivit The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit studiului, comandat de un grup de experți din cadrul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), 58% din francezi, de exemplu, cred că este "probabil" sau "destul de probabil" ca UE să se destrame în 20 de ani. În Germania, Belgia, Italia, Olanda, Austria, Republica Slovacă, România, Grecia, Republica Cehă și Polonia, majoritatea oamenilor chestionați cred că dezintegrarea Uniunii Europene este o "posibilitatea reală", în următorii 10-20 de ani.

Din cele 14 țări incluse în studiul condus de YouGov, doar în Suedia (44%), Danemarca (41%) și Spania (40%) procentul celor care cred că UE se apropie de dezintegrare a fost sub 50%. De asemenea, în jur de o treime dintre votanții francezi și cei polonezi cred că un război este posibil.

Europenii și-au exprimat îngrijorarea și în legătură cu nivelul prosperității. Chestionarele au arătat că doar o treime din cetățenii Germaniei și un sfert din cetățenii Italiei rămân cu bani la sfârșitul lunii pentru cheltuieli discreționare.

De asemenea, trei sferturi din votanții europeni cred că politica este fracturată, la nivel național, european sau ambele. În Franța, numai 15% din cetățeni cred că sistemul politic funcționează.

Cu toate acestea, statisticile arată că două treimi din europeni au sentimente pozitive față de Uniune - cel mai mare nivel înregistrat din anul 1983.

"Mai sunt 7 zile pentru a rezolva paradoxul care stă la baza proiectului european. Susținerea față de apartenența la Uniunea Europeană este la cel mai ridicat nivel din 1983, și totuși o mare majoritate din vontați este îngrijorată că UE se va destrăma. Provocarea este ca cei care sunt pro-Europa să folosească această frică de eșec pentru mobilizarea majorității tăcute și pentru a se asigura că nu doar partidele anti-sistem vor avea un cuvânt de spus pe 26 mai", a declarat Mark Leonard directorul ECFR.

Rezultatele au arătat și că aproape 92% dintre persoane cred că vor avea de pierdut dacă UE se prăbușește. Temerile legate de libertatea de circulație, de comerț și cele legate de oportunitățile de lucru sunt motivele principale de îngrijorare.