Referendumul consultativ din Republica Moldova privind reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61 și care s-a desfășurat duminică, odată cu alegerile parlamentare, poate fi declarat valabil, întrucât la acesta au participat mai bine de o treime din persoanele înscrise pe listele electorale. La întrebarea privind reducerea numărului deputaților, 730.000 de alegători au optat "pentru”, iar aproximativ 260.000 au votat "împotrivă", potrivit Radio Chișinău.

alegeri R MoldovaFoto: Unimedia

Cele două întrebări la referendumul din Republica Moldova au fost: "Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și "Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?”.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a afirmat luni, într-o conferință de presă, că la ambele întrebări propuse la referendum majoritatea cetăţenilor au votat "pro".

"Din cele 2141 de secții de votare, în proces de examinare mai sunt încă circa 40 de procese-verbale cu privire la rezultatele referendumului", a precizat Alina Russu.

Conform datelor preliminare, circa 730.000 de alegători au votat "pro" la întrebarea "Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?”, iar circa 260.000 "contra". La cea de-a doua întrebare "Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?”, 790.000 s-au declarat "pro", iar 200.000, "contra".

Rezultatele finale, după totalizarea proceselor-verbale aduse la CEC în original, vor fi prezentate de către birourile electorale până în 26 februarie, la ora 21.00.