Președintele american Donald Trump a declarat că este important să păstreze o prezență militară americană în Irak, astfel încât Washingtonul să poată monitoriza îndeaproape situaţia "pentru că Iranul este o problemă reală", potrivit unui interviu care va fi difuzat duminică, relatează Reuters citat de Mediafax.

Președintele american s-a plâns de "războaiele nesfârșite" din Siria și Afganistan într-un interviu acordat postului CBS în cadrul emisiunii "Face the Nation" și a subliniat că dorește să reducă prezența militară americană costisitoare în aceste țări, în ciuda avertismentelor împotriva unor astfel de mișcări primite de la consilierii militari și șefilor serviciilor de spionaj.

Statele Unite s-ar putea baza foarte mult pe munca de informații din Afganistan, a spus el, și va răspunde la evoluțiile din Siria din bazele americane din Irak.

Gărzile revoluționare din Iran au trimis arme și mii de soldați în Siria pentru a ajuta guvernul președintelui Bashar al-Assad în războiul civil care a început cu şapte ani în urnă.

Trump a declarat că Statele Unite au cheltuit o "avere" pe baza aeriană Al Asad din vestul Irakului, pe care a vizitat-o ​​în decembrie, și că Statele Unite ar trebui să țină cont de acest lucru.

"Unul dintre motivele pentru care vreau să le mențin este că vreau să mă uit puțin la Iran, deoarece Iranul este o problemă reală", a afirmat el în interviul acordat CBS.

Întrebat dacă asta înseamnă că vrea să fie capabil să atace Iranul, Trump a spus: "Nu, pentru că vreau să pot monitoriza Iranul. Tot ce vreau să fac este să îi pot monitoriza. "

Președintele și-a apărat decizia din decembrie de retragere a trupelor din Siria, dar a refuzat să ofere un calendar pentru retragere, care a atras critici din partea membrilor propriului său partid republican și preocupări printre aliați.