Rusia a suspendat tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în epoca Războiului Rece, după decizia similară a Statelor Unite, a anunțat sâmbătă Vladimir Putin, citat de Reuters.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

”Partenerii americani au declarat că au suspendat participarea la acord, o suspendăm și noi”, a spus liderul de la Kremlin într-o întâlnire cu ministrul de externe și cu cel al apărării, transmisă la televiziune.

Putin a anunțat că Rusia va începe să lucreze la dezvoltarea de noi rachete, inclusiv hipersonice, și le-a cerut miniștrilor să nu demareze negocieri de dezarmare cu Washingtonul.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a anunțat vineri retragerea Statelor Unite din tratatul de dezarmare nucleară INF, un eveniment care deschide o perioadă de incertitudine și pentru Uniunea Europeană,. Americanii au luat decizia după ce au acuzat Rusia că încalcă prevederile Acordului din 1987.

NATO nu intenţionează să desfăşoare noi rachete nucleare în Europa, a declarat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după anunţul SUA privind Tratatul INF.

Preşedintele democrat al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a acuzat vineri Casa Albă că riscă o cursă a înarmării.

Administrația de la Moscova este pregătită să mențină un dialog cu Statele Unite în ceea ce privește Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare , a declarat Maria Zakharova, purtător de cuvânt al ministerului rus de Externe.

Citește și: