Juan Guaido, președintele Parlamentului din Venezuela, controlat de opoziție, s-a autoproclamat miercuri "președinte în exercițiu" al țării, în fața a mii de partizani reuniți la Caracas, scrie AFP. SUA, Canada, Brazilia și Peru îl recunosc pe Guaido drept președinte interimar. Mai mult, Washingtonul avertizează că "toate opțiunile" sunt avute în vedere dacă Maduro recurge la forță. În replică, Maduro anunță că Venezuela rupe relațiile diplomatice cu Statele Unite. O manifestație de amploare a avut loc în capitala Venezuelei.

Juan GuaidoFoto: Captura YouTube

UPDATE 07.52 Președintele turc Tayyip Erdogan l-a sunat pe Maduro și s-a oferit să-l ajute. ”Președintele nostru a sunat, a oferit sprijinul nostru președintelui venezuelean Nicolas Maduro și i-a spus: 'Fratele meu Maduro! Fii tare, suntem alături de tine'!”, a spus un purtător de cuvânt al lui Erdogan.

UPDATE 06:41 16 persoane și-au pierdut viața, iar trei dintre decese au avut loc în Caracas. Decesele sunt rezultatul represiunii guvernamentale împotriva susținătorilor lui Juan Guaido, transmite Le Pitazo.

UPDATE 06:13 Mexicul îl sprijină pe Maduro ca președinte legitim al Venezuelei. Un purtător de cuvânt al guvernului, Jesus Ramirez, a declarat: ,,Noi recunoaștem autoritățile alese în conformitate cu Constituția Venezuelei”, informează France24.

Acesta a postat pe Twitter mai târziu un mesaj prin care prin care transmite că președintele mexican Andreas Manuel Lopez Obdrador analizează situația din Venezuela.

,,Pentru moment, nu există nicio schimbare în relațiile noastre diplomatice cu țara sau cu guvernul acesteia”, a precizat Ramirez.

SUA și mai multe state din America Latină, inclusiv Brazilia, Columbia și Peru, și-au anunțat sprijinul pentru Guaido.

UPDATE 03:40 Nicolas Maduro nu are autoritatea de a întrerupe relațiile diplomatice ale Venezuelei cu Statele Unite, a declarat miercuri Departamentul de Stat al SUA după ce liderul socialist a dat 72 de ore reprezentanților diplomatici americani să părăsească țara. "Statele Unite nu recunosc regimul Maduro (...) Prin urmare, Statele Unite nu consideră că fostul președinte Nicolas Maduro are autoritatea legală de a întrerupe relațiile diplomatice cu Statele Unite sau pentru a declara diplomații noștri persona non grata ", a declarat Departamentul de Stat, potrivit AFP.

UPDATE 00:50 UE face apel la ascultarea „vocii” poporului și cere organizarea de alegeri „libere și credibile”

„Pe 23 ianuarie, poporul venezuelean a cerut în mod covârșitor democrație și posibilitatea de a-și hotărî liber propriul destin. Vocea sa nu poate fi ignorată”, a afirmat Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, în numele celor 28 de state membre.

„UE face apel la deschiderea imediată a unui proces politic care să ducă la alegeri libere și credibile, în conformitate cu ordinea constituțională”, a adăugat șefa diplomației europene, într-un comunicat.

UPDATE 23:05 Ciocniri între forțele de ordine și manifestanți ai opoziției la Caracas

Ciocniri au izbucnit între forțele de ordine și susținători ai opoziției la Caracas, după manifestația în care președintele Parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat „preşedinte” interimar la Venezuelei.

Violenţele s-au produs când zeci de opozanţi au blocat o arteră principală din cartierul Altamira, într-o suburbie selectă a capitalei Caracas. Membrii ai Gărzii Naţionale au încercat atunci să-i împrăştie făcând uz în special de gaze lacrimogene.

UPDATE 22:35Nicolas Maduro anunță că Venezuela sa întrerupe relațiile diplomatice cu Statele Unite, după ce Donald Trump l-a recunoscut pe șeful Opoziției Juan Guaido drept președinte interimar.

„Am decis să rup relațiile diplomatice și politice cu guvernul imperialist al Statelor Unite. Afară! Să plece din Venezuela, aici chiar există demnitate!”, a declarat președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, care le-a acordat 72 de ore reprezentanților diplomatici nord-americani pentru a părăsi țara.

UPDATE 21:28 Canada, Brazilia și Peru îl recunosc pe Guaido drept președinte

UPDATE 21:26 Forțele de securitate au tras cu gaze lacrimogene împotriva manifestanților de opoziție care blochează o autostradă în Caracas (Reuters)

UPDATE 21:10 Washingtonul avertizează că "toate opțiunile" sunt avute în vedere dacă Maduro recurge la forță

"Jur să îmi asum formal competențele executivului național ca președinte în exercițiu al Venezuelei pentru a ajunge (...) la un guvern de tranziție și pentru a obține alegeri libere", a spus acesta, de la o tribună.

Președintele american Donald Trump a anunțat imediat că îl recunoaște pe Juan Guaido, 35 de ani, ca "președinte interimar".

"Astăzi, recunosc oficial președintele Adunării naționale venezuelane, Juan Guaido, ca președinte interimar al Venezuelei", a spus Trump, într-un comunicat.

Și Luis Almagro, secretar general al Organizației Statelor Americane (OEA), cu sediul la Washington, l-a felicitat pe Juan Guaido.

"Felicitările noastre lui Juan Guaido, președintele în exercițiu al Venezuelei. Are toată recunoștința noastră pentru impulsul la revenirea democrației în această țară", a scris Almagro, pe Twitter.

Curtea Supremă ordonă o anchetă împotriva Parlamentului

În același moment, Curtea supremă, cea mai înaltă instanță judiciară a țării, formată din aliați ai regimului, a ordonat o anchetă penală împotriva membrilor Parlamentului, acuzați de uzurparea prerogativelor președintelui Maduro.

Opozanți și partizani ai președintelui Nicolas Maduro au ieșit masiv pe străzi miercuri, în întreaga țară, într-un climat de puternice tensiuni. Cinci persoane au murit în confruntări înaintea manifestațiilor.

Opozanții, numeroși dintre ei îmbrăcați în alb, s-au reunit în mai multe cartiere ale capitalei și în alte regiuni ale țării pentru a cere un guvern de tranziție și noi alegeri.

La rândul lor, partizanii guvernului, îmbrăcați majoritar în roșu, s-au reunit în alte puncte ale capitalei pentru a-l susține pe președinte și pentru a respinge revendicările opoziției, considerând că este vorba de o lovitură de stat orchestrată de Washington.

În statul Bolivar (sud), unde au murit patru persoane, o statuie a fostului președinte Hugo Chavez (1999-2013) a fost incendiată.

Incidentele au loc la 61 de ani de la căderea dictaturii lui Marcos Perez Jimenez, în 23 ianuarie 1958.

Maduro a fost învestit în 10 ianuarie pentru un al doilea mandat, contestat de opoziție și nerecunoscut de SUA, UE și numeroase țări din American Latină.

Comerțul, școlile și instituțiile erau închise miercuri, rare mașini fiind văzute pe străzi. Manifestațiile violente din 2017, soldate cu 125 de morți, sunt încă vii în memoria oamenilor.

Mașini blindate pe străzile Caracasului

Aceste proteste au loc într-un climat exploziv, la două zile după scurta revoltă a unui grup de 27 de militari care s-au baricadat câteva ore într-o cazarmă din nordul Caracasului, lansând un apel la insurecție. Aceștia au fost arestați rapid.

Marți, vicepreședintele american Mike Pence și-a afișat solidaritatea cu protestele opoziției. Un apel la "o lovitură de stat fascistă", a denunțat Nicolas Maduro.

După acest incident, circa 30 de revolte au fost înregistrate în cartierele populare din capitală și în periferii. În cursul nopții, mașinile blindate au patrulat în capitală.

Această insurecție s-a produs în condițiile în care opoziția nu încetează să ceară armatei, considerată principalul sprijin al lui Maduro, să rupă legăturile cu regimul.

Parlamentul a promis o amnistie pentru membrii armatei care vor refuza să recunoască noul mandat al președintelui.

Noul mandat al lui Maduro este contestat de opoziție, care denunță presiunile asupra alegătorilor la scrutinul din 20 și puternicul absenteism.