Vineri, 18 ianuarie, judecătorul turc Murat Arslan, laureatul Premiului "Vaclav-Havel" 2017 al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei 2017, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru "apartenență la o organizație teroristă" de către un tribunal din Ankara, scrie Le Monde, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sentința este severă pentru acest fost raportor al Curții Constituționale din Turcia, în vârstă de 44 de ani, care este acuzat de apartenenţă la comunitatea lui Fethullah Gülen, predicatorul exilat din Statele Unite, pe care autoritățile îl consideră creierul loviturii de stat eșuate din 15 iulie 2016.

Totuşi, niciun fapt de "terorism" nu a fost dovedit. Întregul dosar al acuzării se bazează pe prezența, în telefonul său mobil, a unei mesagerii instant, o aplicație mobilă numită Bylock care este descrisă de Ankara ca fiind principal mod de comunicare al conjuraţilor.

Murat Arslan neagă că ar fi încărcat această aplicație pe telefonul său mobil. Acuzația persistă, însă acest element nu a fost niciodată "aprofundat serios", subliniază Asociația Magistraților Europeni pentru Democrație și Libertăți (Medel), care a urmărit cazul îndeaproape. "Întreaga procedură judiciară este lipsită de transparență și nu are nimic dintr-o procedură legală obișnuită", a declarat asociația, într-un comunicat emis după verdict.

Nu lipsesc viciile de procedură. Martorul principal al procuraturii este anonim și mulți alții au revenit asupra declarațiilor date. Judecătorul a fost schimbat de patru ori, în trei dintre cazuri fără niciun motiv. Cererile apărării pentru audierea unor noi martori au fost respinse. De asemenea, au fost respinse și multiplele cereri de repunere în libertate a acuzatului, menținut în detenție preventivă din octombrie 2016.

Verdictul a fost dat "după câteva minute de deliberare", potrivit unui apropiat al lui Murat Arslan care a asistat la audiere, şi a fost primit cu emoție. "Unii din public au strigat: 'Să vă fie rușine!'. Forţele de odine au evacuat repede publicul", povesteşte un fost coleg al magistratului prezent în sală în timpul ședinței.

"De la început până la sfârșit, instanța a respins toate cererile apărării. Judecătorul și juraţii au ascultat, dar, pentru ei, nici nu s-a pus problema de a clarifica ceva. Era ca și cum verdictul fusese deja hotărât".

Magistrat de înaltă ţinută, Murat Arslan nu are într-adevăr profilul unui idolatru religios şi cu atât mai puţin acela al unui terorist. El nu a chemat niciodată la insurecție, nu a purtat niciodată o armă. El crede în statul de drept, a repetat-o ​​cu convingere în sala de judecată, vineri, înainte de a primi sentința.

Arma sa este libera exprimare. O alegere pentru care plătește scump. Atunci când prezida Asociația Magistraților Independenți - Yarsav, cea mai mare organizație profesională din Turcia, au început problemele sale. Este vorba despre singura asociație a magistraților turci care a stabilit legături cu omologi străini, cum ar fi Medel și Uniunea Internațională a Magistraturilor.

Specializată în observarea proceselor, cunoscută pentru sprijinul său neclintit față de reprezentanții societății civile, Yarsav a sfârşit prin a deranja la nivel înalt. Murat Arslan a intrat imediat în vizorul autorităților. Cariera sa a fost întreruptă în 2015, odată cu transferul său de la Curtea Constituțională la Curtea de Conturi.

Pe 20 iulie 2016, la cinci zile după încercarea de lovitură de stat, magistratul a presimțit că epurările îi vor afecta profesia. Instituția judiciară nu a fost cruțată. Se știa că a fost infiltrată de mișcarea predicatorului Güllen, o penetrare favorizată la acea vreme de guvernul islamo-conservator, aliat cu güleniştii timp de un deceniu (2003-2013).

Suspectaţi de apartenență la mișcarea "teroristă" , 2.745 de magistrați au fost reţinuţi de poliție în zilele care au urmat puciului ratat. Au luat aceştia parte la insurecție? "În acest caz, ei trebuie să suporte consecințele, dar trebuie să ne fie prezentate dovezile implicării lor, dar, până acum, nu există dovezi", a declarat Murat Arslan, intervievat de "Le Monde" prin telefon.

Câteva zile mai târziu, asociația Yarsav era dizolvată. Pe 19 octombrie 2016, președintele său a fost arestat. Încarcerat de atunci în penitenciarul Sincan din Ankara, el împarte o celulă cu alți șaisprezece deținuți. Opt dintre ei dorm pe podea, deoarece nu sunt decât opt paturi. O rază de speranță a apărut pe 10 octombrie 2017, când Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) i-a decernat Premiul "Vaclav-Havel" lui Murat Arslan, un omagiu pentru apărarea sa înverşunată a drepturilor omului.

Răspunsul autorităților turce, furioase că un "terorist" a fost recompensat, nu s-a lăsat aşteptat. "Punând la îndoială credibilitatea APCE", guvernul de al Ankara a decis să-şi reducă participarea la bugetul organizației.