Bilanțul exploziei de la o conductă de combustibil din Mexic a ajuns, duminică, la 79 de morți. Tragedia a readus în discuție strategia guvernamentală de a opri furturile de combustibil, ceea ce a determinat o criză în mai multe zone din centrul Mexicului, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Duminică, ministrul Sănătății din Mexic, Jorge Alcocer, a anunțat că numărul celor care și-au pierdut viața în urma deflagrației a ajuns la 79. Un bilanț anterior indica 73 de morți.

Tragedia a readus în discuție strategia guvernamentală de a opri furturile de combustibil, ceea ce a determinat o criză în mai multe zone din centrul Mexicului, oamenii spunând că lipsa combustibilului i-a determinat să își riște viața.

Mai multe persoane intervievate de Reuters au spus că rudele lor au mers la conducta de combustibil din Tlahuelilpan, Hidalgo, în încercarea de a găsi benzină, ei vrând să își umple mașinile pentru a putea merge la muncă.

La conducta perforată de hoți, aflată la câțiva kilometri de una dintre rafinăriile principale din Mexic, se adunaseră vineri peste 800 de persoane pentru a-și umple găleți și bidoane.

"O mulțime de oameni nevinovați au venit aici. Nu aveau benzină suficientă pentru ziua de mâine și au spus că vor merge să ia câțiva litri", a spus un bărbat care își aștepta nepotul plecat să ia combustibil.

Televiziunile mexicane au prezentat scene dramatice, cu flăcări înălțate pe cerul nopții și cu oameni strigând de durere și după ajutor în municipalitatea Tlahuelilpan, din statul Hildago, aflat la nord de Mexico City.

Zeci de corpuri arse se aflau pe câmpul unde s-a produs deflagrația, iar zona - plină de haine, încălțămine și recipiente pe jumătate arse folosite de oameni pentru a strânge combustibil - este păzită de militari.

Explozia este unul dintre cele mai grave incidente de acest fel din istoria recentă a țării unde au fost comise sute de spargeri ilegale de conducte.

Noul președinte mexican Andres Manuel Lopez Obrador a lansat o ofensivă împotriva furturilor de combustibil, despre care autoritățile spun că produc statului prejudicii de peste 3 miliarde de dolari pe an.

Obrador a dispus în luna decembrie închiderea conductelor, ceea ce a dus la o criză de combustibil în mai multe regiuni din centrul Mexicului, printre care și Hidalgo, unde localnicii sunt nemulțumiți că cel puțin jumătate dintre benzinării sunt închise.