Noaptea spre 13 ianuarie le-a adus traficanților ghinion. Aproximativ 1300 ofițeri de poliție au efectuat, sâmbătă spre duminică, cea mai mare operațiune împotriva clanurilor criminale din landul german Renania de Nord-Westfalia (NRW). Cu această razie de amploare în mai multe orașe, forțele de securitate vor să dea un exemplu de luptă împotriva criminalității organizate, anunțând „toleranță zero”. Importante cantități de tutun ilegal și narcotice au fost confiscate.

PolizeiFoto: Dani Rockhoff

Cei 1.300 de polițiști au acționat sâmbătă seara concomitent, în orașele Dortmund, Essen, Duisburg, Recklinghausen, Bochum, Gelsenkirchen, ca și în alte orașe mai mici. Ei au controlat așa-numitele Shisha-Bars (unde se fumează narghilea), cafenele, ceainării și case de pariuri.

A fost o acțiune concertată împreună cu ale structuri ale statului german. „Ieri am efectuat, împreună cu vama, administrația locală și de control fiscal o acțiune de proporții împotriva structurilor criminale, sub forma unor clanuri de familie“, a comunicat poliția din NRW, pe Twitter.

După cum consideră Ministerul de Interne al NRW, aceasta a fost cel mai mare razie împotriva „criminalității de clan” din istoria regiunii. Este vorba de suspiciunea de spălare de bani, evaziune fiscală și muncă la negru. Rezultatele misiunii vor fi sintetizate și comunicate în cursul săptămânii viitoare.

Potrivit Oficiului pentru Combaterea Criminalității german (BKA), numărul delictelor din Germania, legate de droguri, a crescut. În anul 2017, au fost înregistrate 330.580 de infracțiuni legate de consumul și traficul de narcotice.

În ampla intervenție a forțelor de ordine care a vizat „criminalitatea de clan din bazinul Ruhr“, polițiștii au confiscat stupefiante, tutun de contrabandă și bani. Un bărbat găsit la el cu 9000 de euro de proveniență dubioasă a fost arestat. Barurile „de narghilea” au fost închise, datorită comercializării tutunului de contrabandă și a poluării prea puternice cu monoxid de carbon.

Ministrul de interne al NRW, Herbert Reul (CDU), ar fi fost insuși prezent, în zori, la o percheziție efectuată la o discotecă din Essen. El a declarat, citat de ministerul său pe Twitter: „Această noapte transmite un mesaj clar. La noi nu domnește legea familiei, ci aceea a statului”.

Mesajul lui Reul nu este unul nou, ca și conținut. Încă din luna decembrie, el s-a arătat îngrijorat de problema cu care se confruntă forțele sale de securitate. Faptele celor cca 50 de clanuri din NRW, îl preocupă „în mod deosebit”. „Acestea au pretenția să controleze ce se întâmplă pe stradă. Este un atac frontal împotriva statului de drept”, a declarat Reul.