Rebelii Houthis din Yemen au lansat joi un atac spectaculos cu drone împotriva armatei loialiste, în sudul țării, în momentul în care ONU cerea celor două părți implicate în conflict progrese reale pentru a ajunge la pace, scrie AFP.

Atac cu drona in YemenFoto: Captura YouTube

Anunțat triumfalist de presa insurgenților, atacul care fragilizează procesul de pace demarat luna trecută sub egida ONU s-a soldat cu șase morți în rândul militarilor și alți 12 răniți, printre care ofițeri și oficiali, potrivit unui spital local.

Imaginile arată o dronă care se apropie cu mare viteză de un podium unde ofițeri și oficiali urmăreau o paradă militară.

Locul atacului este baza aeriană Al-Anad, în provincia Lahj, cea mai importantă din Yemen și care a fost folosită înainte de război de armata americană pentru a ataca jihadiștii al-Qaeda.

O serie de persoane au crezut că este vorba de o dronă venită pentru a filma parada.

Dar, în momentul în care a ajuns deasupra podiumului, ornat cu un portret al președintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, dispozitivul a explodat.

"O adunare a invadatorilor și mercenarilor a fost vizată cu precizie de o dronă", a scris pe Twitter centrul de informare Ansarullah, mișcarea politică a rebelilor Houthis susținuți de Iran.

Atacul ar putea să fi decapitat conducerea armatei președintelui Hadi. Pe podium se aflau șeful statului major al armatei loialiste, generalul Abdallah al-Nakhi, adjunctul său, Saleh Zendani, și comandantul celei de-a 4-a zone militare care acoperă provinciile de sud, Fadel Hassan, alături de guvernatorul provinciei Lahj, Ahmed Abdallah Turki.

Potrivit spitalului Ibn Khaldoun din Houta, capitala provinciei Lahj, adjunctul șefului statului major figurează printre răniți, alături de guvernator, comandantul zonei a 4-a și purtătorul de cuvânt al acestui comandament.

Nicio informație nu este disponibilă în ceea ce privește soarta șefului statului major.

Baza Al-Anad a fost ocupată de rebelii Houthis în timpul avansului spre sud, în 2015, dar forțele proguvernamentale, forțele proguvernamentale, susținute de Arabia Saudită, le-au alungat ulterior.

ONU obținuse în 13 decembrie un acord, după opt zile de negocieri în Suedia între guvernarea Hadi și rebelii Houthis.

Potrivit acestui acord, un armistițiu este în vigoare din 18 decembrie la Hodeidah, port strategic în vestul Yemenului.