O tânără saudită care a fugit de familia sa și a ajuns duminică pe aeroportul din Bangkok nu va fi "extrădată împotriva voinței sale", au anunțat luni autoritățile thailandeze, citate de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Dacă nu vrea să plece, nu va fi trimisă împotriva voinței sale", a declarat șeful poliției thailandeze pentru imigrație, Surachate Hakparn, adăugând că tânăra se va întâlni, în cursul zilei, așa cum a cerut, cu reprezentanții Înaltului Comisariat pentru refugiați al ONU (HCR).

Rahaf Mohammed Al-Qunun, 18 ani, afirmă ca a fost victima unor suferințe fizice și psihice din partea familiei sale și se teme pentru viața sa, dacă este retrimisă în țară. Tânăra ar fi trebuit inițial să fie trimisă în Arabia Saudită via Kuweit cu un avion care a decolat luni dimineață de la Bangkok.

Dar "zborul a plecat în cele din urmă fără ea deoarece s-a baricadat într-o cameră de hotel" unde se află în continuare, a declarat Phil Robertson, reprezentant al ONG-ului Human Rights Watch (HRW) în Asia.

Tânăra vrea să ceară azil în Australia, unde spune că are viză de intrare.

Arestarea sa și trimiterea în Arabia Saudită au stârnit reacții de emoție și o petiție a fost lansată pe Change.org pentru a-i susține cauza.

Acest dosar are o dimensiune particulară după recenta ucidere în consulatul saudit din Istanbul a ziaristului saudit Jamal Khashoggi.

"Cer tuturor persoanelor care se află în zona de tranzit din Bangkok să manifesteze împotriva expulzării mele", a scris luni dimineața Rahaf Mohammed Al-Qunun, într-un mesaj video postat pe Twitter.

Rahaf Mohammed Al-Qunun spune că a fost arestată de responsabili saudiți și kuweitieni la sosirea pe aeroportul din Bangkok și că i-a fost confiscat pașaportul.

Ambasada saudită a negat prezența angajaților săi în interiorul terminalului.

Rahaf Mohammed Al-Qunun își acuză familia că a închis-o într-un apartament timp de 6 luni pentru că și-a tăiat părul.

Autoritățile thailandeze spun că tânăra încearcă să scape de o căsătorie aranjată. Ea afirmă că îi e teamă că va fi otrăvită dacă revine în Arabia Saudită.

"Sunt sigură 100% că ei (familia) mă vor ucide imediat după ieșirea dintr-o închisoare saudită", a declarat ea, pentru AFP.

"Ea a spus de asemenea că vrea să renunțe la Islam. Dacă este obligată să revină în țara sa, consecințele pot fi dramatice", a subliniat Phil Robertson, apreciind că tânăra este în curs de a deveni un "simbol al rezistenței".

Arabia Saudită este cunoscută pentru numeroasele restricții pe care le impune femeilor. Acestea sunt supuse tutelei unui bărbat (tată, soț etc) care exercită asupra femeilor o autoritate arbitrară și ia în locul lor decizii importante.

O femeie care este judecată pentru o infracțiune "morală" poate fi pedepsită violent de familia ei, inclusiv ucisă în ceea ce se numește o "crimă de onoare".