Cunoscutul serial rusesc de desene animate „Mașa și ursul” este acuzat că ar fi un instrument de “propagandă soft” pentru Kremlin, scrie The Times, care precizează că serialul are peste 40 de miliarde de vizualizări prin diversele canale internet de promovare.

Masa si ursulFoto: Captura YouTube

Expertul în probleme de informații Anthony Glees, profesor la Universitatea din Buckingham, afirmă: “Mașa este curajoasă, chiar dacă mai degrabă malițioasă, dar foarte curajoasă. Nu este exagerat să o vezi ca fiind în stilul lui Vladimir Putin”.

Potrivit organului de propagandă al Kremlinului Sputnik, ziariștii britanici s-au inspirat dintr-un articol publicat de cotidianul finlandez Helsingin Sanomat, care citează un profesor estonian în opinia căruia „Mașa și ursul” a avut ca scop crearea unei imagini pozitive a Rusiei în mințile copiilor și reprezintă un pericol pentru securitatea națională a țării baltice.

Acest profesor, Priit Hobemagi, spune că ursul din serial simbolizează Rusia.

Sputnik denunță din nou o atitudine rusofobă.

În dispută a intervenit ironic și ambasada Rusiei în Marea Britanie, cu o postare pe Twitter care recomandă lansarea unui centru de excelență în țările baltice și plasarea creatorilor serialului pe lista occidentală de sancțiuni: