Prețurile de consum ale Venezuelei au crescut cu 833.997% în cele douăsprezece luni de dinaintea lunii octombrie, potrivit unui raport al Congresului condus de opoziție, publicat miercuri, cel mai recent semn că schimbările de politică din august nu au reușit să oprească hiperinflația, transmite Reuters.

Nicolas MaduroFoto: Agerpres/AP

Inflația lunară a scăzut la 148%, de la 233% în septembrie, au arătat datele, însă Fondul Monetar Internațional (FMI) susține că inflația va atinge o rată de un milion la sută în 2018 după cinci ani consecutivi de recesiune.

,,Cifra este încă scandalos de mare", a declarat deputatul opoziției, Angel Alvarado.

Legislativul a devenit singura sursă de indicatori economici, după ce banca centrală a încetat să publice astfel de informații cu aproape trei ani în urmă, pe măsură ce criza economică a luat avânt pe fondul prăbușirii prețurilor la țiței.

Președintele socialist, Nicolas Maduro, a înființat o nouă valută - bolivarul suveran - care are cu cinci zerouri mai puțin decât bolivarul venezuelean tradițional, și a crescut de treizeci de ori salariul minim într-un efort de stabilizare a inflației, care a erodat puterea de cumpărare și a contribuit la exodul a 2 milioane de venezuelani începând cu 2015.

Dar inflația a continuat să crească. Criticii dau vina pe anii de intervenție guvernamentală în economie prin restricții stricte de schimb valutar și controlul prețurilor. Colapsul economic a dus la lipsa cronică de produse alimentare, medicamente și alte bunuri de bază.