Partidul conservator la putere în Polonia s-a clasat pe primul loc la alegerile regionale de duminică, dar opoziția a reușit să câștige primăriile mai multor mari orașe, printre care Varșovia, potrivit unui exit-poll citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest scrutin, pe fondul tensiunilor foarte puternice cu Comisia Europeană legate de controversatele reforme judiciare efectuate de putere, este considerat un test înaintea alegerilor europene din mai și a celor parlamentare de peste un an.

Partidul Lege și Dreptate (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski este creditat cu 32,3% din voturi la consiliile regionale, înaintea Coaliției Civice Civique - alianța de opoziție dintre Platforma Civică (PO, centru) și Nowoczesna (liberal), care a primit 24,7% din voturi, potrivit sondajului institutului Ipsos.

Partidul țărănesc PSL este pe locul trei, cu 16,6% din voturi. Acest rezultat arată că partidul a rezistat, deși PiS a concentrat multe eforturi pe zona rurală, unde se bucură de sprijinul clericului catolic.

La Varșovia , Rafal Trzaskowski (PO), 46 de ani, fost eurodeputat, a obținut 54,1%, în fața rivalului său de la PiS, ministrul adjunct al Justiției Patryk Jaki, 33 de ani, potrivit surse citate.

Opoziția a câștigat primăriile din mai multe alte orașe, printre care Lodz, Poznan, Lublin și probabil Wroclaw, unde sondajul - în marja de eroare - îl dă câștigător pe candidatul Coaliției Civice(50,1%).

La Gdansk și Cracovia primarul va fi ales în turul doi, în 4 noiembrie.

Kaczynski a salutat "un bun semn pentru alegerile parlamentare", în timp ce opoziția a anunțat un "prim pas spre victoria" la legislative.

Rezultatele oficiale vor fi cunoscute cel mai devreme marți seara.

În consiliile regionale, PiS ar urma să-și întărească pozițiile: conservatorii au ajuns pe primul loc în nouă voievodate, în timp ce opoziția a câștigat în șapte.

Scrutinul s-a derulat într-un climat de tensiuni puternice între conservatori și opoziție. Acesta este probabil motivul unei prezențe record pentru acest gen de scrutin, estimată de Comisia electorală la peste 50% (51,3% potrivit Ipsos), față de 47,40% în 2014.

Partidul conservator a beneficiat de recunoștința pentru politica sa generoasă, precum și pentru evoluția bună a economiei, precum și pentru succesul net al represiunii evaziunii fiscale cu TVA, are au permis finanțarea acestor politici.

Alegătorii săi văd în Jaroslaw Kaczynski un apărător curajos al intereselor Poloniei în fața Uniunii Europene, inclusiv în ceea ce privește refuzul de a primi imigranți.

În schimb, reformele controversate și proceduri considerate neconstituționale de către opoziție, precum și de către Bruxelles, au consolidat electoratul ostil PiS.