Capul tăiat al unui berbec şi un bilet pe care scrie: «Editorului de la Novaya Gazeta, un salut pentru dvs şi pentru Korotkov». Şi apoi o coroană de flori cu inscripţia ''Denis Korotkov, trădător al patriei'' anunță La Stampa citată de Rador.

Anna PolitkovskayaFoto: Tatyana Zelenskaya, Wikipedia.org

Sunt clare mesajele de ameninţare cu moartea lăsate miercuri şi joi seara în faţa sediului publicaţiei Novaya Gazeta, un faimos ziar de investigaţie destul de critic cu Kremlinul. Poliţia rusă investighează cazul, dar nu se poate exclude faptul că intimidările sunt un răspuns josnic la investigaţiile jurnalistice ale lui Korotkov privind mercenarii ruşi şi controversatul oligarh aproapiat de Putin care s-ar părea că îl coordonează.

Reporterul luat în vizor, Denis Korotkov, o nouă achiziţie a ziarului, este de fapt victima unei campanii de ură pe internet pe care editorul Dmitry Muratov o atribuie "aşa-numiţilor trolli ai web-ului''. Muratov nu intră în detalii, însă anii trecuţi, Korotkov a efectuat pentru Agenţia Fontanka diverse investigaţii privind compania Wagner: un grup de mercenari care au luptat în Siria şi în Ucraina şi despre care se crede că ar acţiona la ordinul Moscovei. Se suspectează că în spatele acestora s-ar afla un antreprenor din sectorul cateringului foarte apropiat liderului rus: Yevgeny Prigozhin, poreclit "chef-ul lui Putin'', acuzat că ar finanţa ''fabrica de trolli'' din Sankt Petersburg care umple internetul cu comentarii în sintonie cu linia adoptată de Kremlin. Ameninţările împotriva lui Korotkov ar putea fi chiar opera acoliţilor lui Prigozhin. La fel şi informaţiile nefondate şi defăimătoare despre persoana sa răspândite pe contul său de pe reţele sociale şi pe ziarul online al lui Prigozhin, Ria fani.

Ştirea falsă care circulă pe internet - explică directorul Muratov - susţine că teroriştii ISIS arestaţi la Ufa pregăteau atacuri împotriva piloţilor ruşi care au luptat în Siria şi împotriva familiilor lor, utilizând adrese şi date publicate de Novaya Gazeta. "Un astfel de lucru este de neconceput," spune Muratov. "Ziarul are doar două arme: popularitatea, care ne permite să continuăm să lucrăm, şi legea. Cerem să se investigheze provenienţa ameninţărilor, iar responsabilii să fie pedepsiţi''.

Din anul 2000 şi până în prezent, cinci jurnalişti de la Novaya Gazeta au fost ucişi pentru articolele lor. Printre ei se află şi Anna Politkovskaya, care denunţa încălcarea drepturilor omului din turbulenta Cecenie. A fost împuşcată în urmă cu 12 ani în timp ce se întorcea acasă. Asasinii nu a fost identificaţi nici până în prezent.

La Stampa (preluare Rador)