După 18 zile în care Arabia Saudită a negat vehement că Jamal Khashoggi ar fi pățit ceva la consultatul Regatului din Istanbul, poziția s-a schimbat cu 180 de grade. Nu numai că Riadul a recunoscut că jurnalistul a avut o moarte violentă, ci a și aruncat vina pe unii dintre cei mai apropiați oameni ai prințului moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al țării, scrieCNN.

Ahmed AsiriFoto: Captura YouTube

Ahmad al-Assiri și Saud al-Qahtani, două personaje devenite foarte cunoscute în timpul rapidei ascensiuni a prințului pe treptele puterii, sunt printre cei cinci oficiali de rang înalt ce au fost demiși pentru moartea lui Khashoggi. Alți 18 oameni au fost arestați.

Assiri este un general cu două stele, considerat arhitectul șef al războiului saudit din Yemen. Qahtani conduce operațiunile de comunicare ale prințului bin Salman și a fost un suporter vocal al controversatelor lui politici de-a lungul anilor, el având 1,35 milioane de urmăritori pe Twitter.

Într-o serie de comunicate coordonate, emise azi-noapte de Riad, Arabia Saudită a susținut că moartea lui Khashoggi a fost accidentală, ea venind după ce discuțiile dintre jurnalist și cei care acum sunt arestați s-au transforamt într-o confruntare fizică. Cei responsabili au încercat să-și acopere urmele, a transmis televiziunea de stat.

Nu este clar ce se va întâmpla cu cei demiși sau reținuți de autorități.

Ce este clar, totuși, este că serviciile secrete saudite par să sufere grosul consecințelor. Pe lângă Assiri și Qahtani, trei alți ofițeri de rang înalt au fost dați afară: Mohamed bin Saleh Al-Ramih, Abdullah bin Khalifa Al-Shayee și Rashad bin Hamed Al-Mohammady.