Polonia a propus Statelor Unite să aibă o prezenţa militară permanentă pe teritoriul său, potrivit unei surse guvernamentale de la Varşovia, relatează Reuters, citat de News.ro.

Dmitri PeskovFoto: Agerpres/AP

Acest proiect îngrijorează Rusia, care vede în expansiunea NATO către frontierele sale un factor de destabilizare a întregii Europe.

Guvernul de la Varşovia ar putea să deblocheze până la două miliarde de dolari în vederea obţinerii acestei prezenţe militare americane pe teritoriul polonez, potrivit unei propuneri a Ministerului Apărării, scrie presa poloneză.

O sursă guvernamentală poloneză a confirmat pentru Reuters existenţa unei asemenea propuneri.

Contactat în legătură cu acest lucru, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că orice ţară suverană are dreptul să ia asemenea decizii, dar că acest lucru riscă să dăuneze securităţii Europei.

”Atunci când observăm expansiunea progresivă a structurilor militare ale NATO către frontiera noastră (...), este clar că acesta nu este un mijloc de consolidare a stabilităţii şi securităţii pe continent”, a declarat el.

”Din contră, aceste iniţiative expansioniste conduc Rusia să ia contramăsuri în vederea menţinerii unui echilibru”, a subliniat peskov.

Polonia a aderat la NATO în 1999, odată cu Ungaria şi Cehia.

Cinci ani mai târziu, Bulgaria, cele trei ţări baltice - Estonia, Litiania şi Letonia -, România, Slovacia şi Slovenia, toate din fostul bloc comunist, au aderat la rândul lor la Alianţa Nord-Atlantică.