Potrivit analizei realizate de Fundația „Kazimierz Pulawski”, un polonez din trei vrea ca Polonia să părăsească Uniunea Europeană. Aproape jumătate au o opinie contrară. Analiza a fost realizată de două ori – în ianuarie și în martie pe un grup de 50.000 de persoane. Rezultatele sunt prezentate de „Newsweek” Polonia si citate de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aproape al treilea polonez – mai exact 29,81% din cei anchetați ar dori ca Polonia să părăsească Uniunea Europeană.O opinie contrară au 47,37% din cei sondați, iar 22,82% nu au nicio opinie pe această temă. Numărul celor ce nu doresc să rămână în UE ar crește în cazul impunerii de sancțiuni Poloniei. Atunci, procentul susținătorilor polexit-ului ar crește la 32,05%.

Cei anchetați ar prefera ca în această situație să fie schimbată politica, adaptând-o la cerințele CE (28,55%). Cei care consideră că în această situație nu trebuie luată nicio măsură sunt 13,15%. Surprinzător de mare este procentul celor care nu au nicio opinie pe această temă – 26,25%.

Spre comparație: în sondajul pentru rz.pl din aprilie 2017, împotriva ieșirii din UE au fost circa 76% din cei anchetați, iar pentru ieșirea din UE 12,5%.

Procentul relativ mare al susținătorilor polexit-ului are în opinia autorilor sondajului legătură cu aprecierea înaltă pe care cei anchetați o dau politicii externe a guvernului. Bine sau foarte bine apreciază această politică 41,79% din cei anchetați. Apreciere neutră a activității MAE au 26.02%; apreciere proastă sau foarte proastă – 32,19%.

Așa cum spune Marcin Buzanski, citat de „Newsweek”, de la IGD Goup, expert în probleme de securitate și politică externă la fundația amintită mai sus, rezultatele analizelor reflectă funcționarea bună a mașinăriei propagandistice, care vede în politica externă un sprijin pentru politica internă.

Puterea, în schimb, în opinia expertului, tratează politica externă experimental și nu reușește să o folosească pentru construirea de alianțe strategice. Situație care, cum explică Buzanski, poate fi deosebit de periculoasă în contextul acțiunilor Rusiei, care poate considera că integrarea cu Occidentul, declarată până acum de Polonia, nu mai este deja atât de importantă pentru autoritățile poloneze.

Buzanski a atras atenția asupra „slăbiciunii înspăimântătoare” a establishment-ului polonez, care înțelege ce se întâmplă, dar nu este în stare să se opună.

Autorii sondajului arată de asemenea că mașinăria propagandistică a puterii influențează starea de spirit a polonezilor. Peste 40% din cei anchetați consideră că în ultimii trei ani s-a îmbunătățit securitatea Poloniei.

În opinia lui Tomasz Smura de la fundație, această situație a dus la „înghețarea” războiului ruso-ucrainean, la scăderea valului imigrației în sudul UE și la faptul că relativ de mult timp nu a mai avut loc un atac terorist grav. Pentru polonezii anchetați, cea mai mare amenințare pentru Polonia este un conflict militar potențial cu Rusia. Locul următor îl ocupă terorismul, apoi dezmembrarea Uniunii Europene și criza migrației.

În ceea ce privește prietenii, polonezii sunt de acord că cel mai mare prieten al Poloniei sunt Statele Unite, iar cel mai mare dușman – Rusia.