Politia olandeza a decis "sa concedieze" vulturii dresati sa prinda drone in zone care le sunt interzise, declarandu-se foarte dezamagita de comportamentul lor neascultator, in contextul in care programul este foarte scump, relateaza News.ro citand AFP.

VulturFoto: pexels.com

Cererea de pasari "antidrona" nu este atat de importanta, iar dresarea lor este mai scumpa si mai complexa decat s-a prevazut, a subliniat Politia Nationala olandeza.

Ea s-a vazut nevoita sa "concedieze" vulturii refractari, achizitionati pe cand erau doar niste pui.

In contextul in care se confrunta cu drone in locuri in care sunt interzise, ca de exemplu la aeroporturi sau adunari publice, politia olandeza a trecut anul trecut la o metoda de vanatoare milenara cu scopul de a prinde in zbor aceste obiecte zburatoare nedorite.

In cadrul unei serii de teste vizand sa determine care este cea mai buna modalitate de interceptare a dronelor, societatea specializata Guard from Above a dresat mai multi vulturi in contul politiei, care a publicat ulterior o inregistrare video de la teste.

In clip apare un vultur care se arunca in plin zbor asupra unei drone pe care o prinde ferm, iar apoi se aseaza, la cativa metri departare, cu prada motorizata intre gheare.

Insa, in practica, metoda, care a facut valva in intreaga lume, prezinta riscuri. Vulturii nu fac intotdeauna ceea ce au fost antrenati sa faca, potrivit televiziunii publice olandeze NOS.

Politia a ajuns sa se indoiasca de buna purtare a acestor pasari de prada in afara zonelor de antrenament.

De la integrarea lor in serviciile fortelor de ordine, vulturii au aparut in public in doua randuri, la evenimente la Rotterdam si la Bruxelles, insa nu au fost mobilizati.

Comportamentul actual al pasarilor nu permite sa se stie cu siguranta modul in care vor actiona in fata unei multimi, a declarat politia, citata de presa olandeza.

Politia a mai concediat sobolani pe care-i folosea pe post de "detectivi" in scopul depistarii de explozivi destinati unor artificii ilegale, de tigari de contrabanda si de ramasite umane.

Politia considera ca nu este posibil ca aceste animale sa devina "operationale". Aceasta a dat asigurari ca sobolanii si vulturii concediati au fost primiti in locuri adaptate.