Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri ca Statele Unite nu mai pot fi un mediator in eforturile de a pune capat conflictului israelo-palestinian dupa decizia de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului, transmite Reuters.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"De acum inainte, este exclus ca partinitoarea SUA sa fie un mediator intre Israel si Palestina, acea perioada s-a incheiat", a declarat Erdogan intr-o conferinta de presa sustinuta dupa un summit al Organizatiei de Cooperare Islamica (OCI), la Istanbul.

"Trebuie sa discutam cine va fi mediator de acum inainte. Acest lucru va trebui abordat si in cadrul ONU", a mai spus Erdogan.

Presedintele turc l-a acuzat totodata, miercuri, pe omologul sau american Donald Trump ca are o "mentalitate sionista", dupa ce acesta din urma a decis sa recunoasca Orasul Sfant drept capitala a Israelului, relateaza AFP.

"Adevaratul proprietar al acestor pamanturi e Palestina. Trump vrea ca totul sa fie Israel. Asta e produsul evanghelismului si a unei mentalitati sioniste", a acuzat Erdogan.

Anterior, in discursul de deschidere a acestui summit extraordinar al liderilor din lumea araba axat pe decizia Washingtonului, Erdogan a calificat Israelul drept "stat ocupant" si "terorist".

Turcia a cerut comunitatii internationale sa recunoasca Ierusalimul de Est drept capitala a unui stat palestinian.

Summit liderilor din tarile membre ale OCI a fost organizat la apelul presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, unul dintre cei mai vehementi critici ai deciziei omologului sau american Donald Trump, anuntata in 6 decembrie.

Presedinte in exercitiu al OCI, Erdogan spera sa unifice lumea musulmana in spatele liniei sale de fermitate dupa decizia americana.

Dar sarcina se anunta dificila, in conditiile in care lumea musulmana este profund divizata si mai multe tari din regiune, precum Arabia Saudita, incearca sa cultive raporturi bune cu administratia Trump pe fondul ostilitatii comune fata de Iran.

Decizia americana a provocat manifestari in mai multe tari din Orientul Apropiat si violente in teritoriile palestiniene si in Ierusalim. De joi, patru palestinieni au fost ucisi si cateva sute raniti.

Observatorii considera putin probabila anuntarea unor masuri puternice sau sanctiuni in urma acestui summit, in conditiile in care pentru Arabia Saudita si pentru alte tari din Golf contrarea influentei Iranului este mai importanta decat punerea in pericol a relatiilor cu SUA.

Printre cei 20 de sefi de stat care au raspuns la apelul lui Erdogan figureaza presedintele iranian Hassan Rohani, regele Iordaniei, Abdallah al II-lea, emirul Qatarului, seicul Tamim bin Hamad al-Thani sau libanezul Michel Aoun.