Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat miercuri Israelul drept "stat ocupant" si "terorist", in discursul de deschidere a unui summit extraordinar al liderilor din lumea araba axat pe decizia Washingtonului de a recunoaste Orasul Sfant drept capitala a Israelului, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Israëlul este un stat ocupant. Mai mult, este un stat terorist", a declarat seful statului turc, in deschiderea acestui summit al Organizatiei de Cooperare Islamica, la Istanbul.

Turcia a cerut miercuri comunitatii internationale sa recunoasca Ierusalimul de Est drept capitala a unui stat palestinian.

"Noi, care recunoastem Ierusalimul de Est drept capitala a Palestinei, trebuie sa incitam alte state sa recunoasca statul palestinian pe baza granitelor din 1967 cu capitala in Ierusalimul de Est", a declarat seful diplomatiei turce, Mevlüt Cavusoglu, in deschiderea unei reuniuni a ministrilor Afacerilor externe din tarile OCI, o structura pansilamica care numara 57 de membri.

Summit liderilor din tarile membre ale OCI a fost organizat la apelul presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, unul dintre cei mai vehementi critici ai deciziei omologului sau american Donald Trump, anuntata in 6 decembrie.

"Comunitatea musulmanilor nu va pastra tacerea in fata acestei decizii. Aceasta decizie luata de Statele Unite este nula si neavenita", a subliniat Cavusoglu.

Presedinte in exercitiu al OCI, Erdogan spera sa unifice lumea musulmana in spatele liniei sale de fermitate dupa decizia americana.

Dar sarcina se anunta dificila, in conditiile in care lumea musulmana este profund divizata si mai multe tari din regiune, precum Arabia Saudita, incearca sa cultive raporturi bune cu administratia Trump pe fondul ostilitatii comune fata de Iran.

Decizia americana a provocat manifestari in mai multe tari din Orientul Apropiat si violente in teritoriile palestiniene si in Ierusalim. De joi, patru palestinieni au fost ucisi si cateva sute raniti.

Observatorii considera putin probabila anuntarea unor masuri puternice sau sanctiuni in urma acestui summit, in conditiile in care pentru Arabia Saudita si pentru alte tari din Golf contrarea influentei Iranului este mai importanta decat punerea in pericol a relatiilor cu SUA.

Printre cei 20 de sefi de stat care au raspuns la apelul lui Erdogan figureaza presedintele iranian Hassan Rohani, regele Iordaniei, Abdallah al II-lea, emirul Qatarului, seicul Tamim bin Hamad al-Thani sau libanezul Michel Aoun.

Si presedintele palestinian Mahmoud Abbas este prezent la summit.

In relatii reci cu Turcia, Egiptul a trimis la Istanbul ministrul Afacerilor externe.

Arabia Saudita a anuntat ca va fi reprezentata la reuniunea sefilor diplomatiei de ministrul de stat insarcinat cu Afacerile Externe, Nizar Madani, dar nivelul sau de reprezentare la summit nu este cunoscut inca.