Politia ceha a cerut marti din nou Parlamentului sa ridice imunitatea lui Andrej Babis, liderul miscarii populiste ANO si care a castigat alegerile parlamentare din octombrie, pus sub acuzare pentru fraude in accesarea de fonduri europene, scrie AFP.

"Anchetatorii au depus o noua cerere de ridicare a imunitatii pentru doi deputati, in legatura cu dotarile pentru ferma 'Cuibul berzelor'", a declarat purtatorul de cuvant al parchetului, Stepanka Zenklova.

Babis, un om de afaceri miliardar in varsta de 63 de ani, este pus sub acuzare de la inceputul lunii octombrie intr-o afacere legata de construirea fermei sale ultramoderne 'Ciubul berzelor", dotata cu un complex hotelier si un centru de conferinte, la 60 km sud de Praga. In acest dosar este inculpat si vicepresedintele ANO Jaroslav Faltynek.

Insarcinat recent de presedintele Milos Zeman cu formarea unui nou guvern, Babis respinge toate acuzatiile si evoca un "pseudo-dosar politica". Acest s-a declarat marti "surprins" de "incapatanarea" politiei.

Justitia ii reproseaza lui Babis ca a separat intentionat in 2007-08 "Cuibul berzelor" de grupul sau Agrofert, pentru a beneficia de doua milioane de euro din fonduri europene destinate in principal intreprinderilor mici si mijlocii.

Camera inferioara a Parlamentului a ridicat in august imunitatea sa si a lui Faltynek, deputati in precedenta legislatura, dar acestia si-au recastigat imunitatea gratie realegerii in Parlament.

Miscarea sa ANO ("Da" in ceha) a castigat 78 de fotolii dintre cele 200 ale camerei inferioare, devansand partidul de dreapta ODS, Partidul piratilor, formatiunea de extrema dreapta xenofoba SPD si alte sase partide. O coalitie se dovedeste insa dificila si se pare ca Babis se orienteaza spre un guvern minoritar, cu ministri tehnocrati.