Donald Trump se intalneste joi, la Bruxelles, pentru prima oara, cu liderii UE si NATO, care doresc o consolidare a relatiei transatlantice si care spera sa primeasca asigurari cu privire la angajamentul american de a apara continentul european, relateaza AFP, potrivit news.ro.

Presedintele american a sosit miercuri la Bruxelles, dupa ce a fost primit intr-o audienta de Papa Francisc, la Vatican, de unde a iesit ”mai hotarat ca niciodata sa actioneze pentru pace în lumea noastra”. Insa, la Bruxelles, europenii il asteapta pe seful celei mari puteri militare mondiale, care conduce coalitia internationala impotriva gruparii Statul Islamic si mobilizeaza trupe in Europa de Est in fata Rusiei.

La NATO, Trump va participa la o ceremonie de predare a cheilor noului sediu al Alianţei Nord-Atlantice, o cladire imensa, gri, a carei forma evoca doua maini incrucisate, sinonimă cu legătura transatlantică. Simbolic, cancelarul german Angela Merkel si presedintele Trump vor dezveli, pe rand, o bucata din Zidul Berlinului si un fragment din World Trade Center,in amintirea atentatelor de la 11 septembrie 2001 si a ”luptei comune impotriva terorismului”.

Ceea ce va spune Trump în acest moment este foarte asteptat. Va spune el, oare, asa cum doresc partenerii sai, ca Statele Unite subscriu fara rezerve la Articolul 5 al Tratatului de la Washington care prevede ca toti aliatii sar in apararea unuia dintre ei in caz de agresiune?

”Este efectiv marea asteptare a tuturora, cu mai multa sau mai putina angoasa”, rezuma un diplomat, amintind ca Statele Unite sunt singurele, de aproape 70 de ani, care au beneficiat de aceasta clauza a apararii colective, impotriva talibanilor, in Afganistan, dupa 11 septembrie 2001.

Pana de curand, Trump acuza NATO ca este ”depasita”, pentru caă nu lupta impotriva terorismului. El le-a reprosat totodata europenilor ca nu investesc suficient in armatele lor, determinand Washingtonul sa poarte cea mai grea ”povara” a securitatii pe ambele maluri ale Atlanticului.