Cei cinci cercetatori rusi care erau incercuiti de doua saptamani de 10 ursi polari intr-o statie meteo pe o insula din oceanul Arctic au reusit sa alunge animalele, dupa ce o nava le-a adus caini si rachete de semnalizare, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

O nava care se afla in apropiere a reusit sa ajunga pe insula cu caini si rachete de semnalizare, pentru a speria ursii.

Cei cinci cercetatori de la statie meteo de pe insula Troynoy din marea Kara, aflata la nord de Siberia, erau inconjurati de doua saptamani de zece ursi adulti si cativa pui de urs, dupa cum scria luni agentia Tass.

O femela de urs polar isi petrecea noptile sub ferestrele statiei, iar unul dintre cei doi caini ai cercetatorilor a fost ucis pe 31 august.

Cele cinci persoane - printre care doua cupluri casatorite - de pe statia Polyarnaya ramasesera fara torte de semnalizare cu care sa sperie pradatorii.

Troynoy este cea mai mare insula din arhipelagul Izvestuy Tsik si are o lungime de doar 27 km.

Urmatoarea sosire a unei nave de aprovizionare pe insula era programata peste o luna.

Dar nava amiral a flotei rusesti de cercetare, Akademik Tryoshnikov, se afla in zona si a putut sa ajunga la insula,

Cercetatorii au putut astfel sa isi reia munca, dupa ce anterior fusesera sfatuiti sa nu paraseasca statia decat in caz de necesitate extrema.

Oamenii de stiinta afirma ca prezenta unui numar atat de mare de ursi este neobisnuita si comportamentul agresiv al marilor carnasieri ar putea fi provocat de schimbarile climatice.