Oameni de stiinta rusi sunt asediati de ursi polari pe o insula din oceanul Arctic si ar putea avea de asteptat peste o luna pana cand vor primi ajutoare, scrie The Guardian, care citeaza presa rusa.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cinci cercetatori de la o statie meteo de pe insula Troynoy din marea Kara, aflata la nord de Siberia, au fost inconjurati de zece ursi adulti si cativa pui de urs de aproape doua saptamani.

O femela de urs polar isi petrece noptile sub ferestrele statiei, iar unul dintre cainii cercetatorilor a fost ucis pe 31 august.

Cele cinci persoane- printre care doua cupluri casatorite - de pe statia Polyarnaya au ramas fara torte de semnalizare cu care sa sperie pradatorii.

Troynoy este cea mai mare insula din arhipelagul Izvestuy Tsik si are o lungime de doar 27 km.

Vassiliy Shevchenko, seful retelei de monitorizare meteo de stat ce detine statia a declarat TASS ca le va trimite caini pentru protectie si torte cu nava Mikhail Somov.

Aceasta este programata sa ajunga pe insula in “circa o luna”, a spus el, adaugand ca se ia in considerare trimiterea mai devreme de torte.

Intre timp, personalul a fost sfatuit sa foloseasca “prudenta extrema” si sa ramana in statie in orice situatie, cu exceptia celor extrem de grave.

Activitatea meteorologica ce presupune deplasarea la locurile de observatie a fost abandonata.

Shevchenko a explicat ca situatia nu este fara precedent si ca “s-a mai intamplat asa ceva”.

Dar el a adaugat ca ursii vor pleca pentru a gasi hrana la sfarsitul lunii octombrie sau la inceputul lui noiembrie, cand apele de langa tarmuri ingheata iar ursii isi pot extinde teritoriul.