Impotriva unei scoli din Danemarca au aparut acuzatii de rasism deoarece aceasta si-a impartit elevii pe clase in functie de proveninta lor etnica, relateaza publicatia germana FAZ. Incepand cu noul an scolar, in scoala gimnaziala dintr-o suburbie a orasului Aarhus exista patru clase primare care sunt formate doar din copii din familii de migranti, relateaza agentia de presa Ritzau, citata de FAZ.

In alte trei clase, copiii sunt impartiti in mod egal, cu nationalitate daneza sau fara.

In felul acesta, scoala incearca sa impiedice plecarea elevilor cu nationalitate daneza la alte scoli. In timp ce in 2007 unul din patru elevi avea alta proveninta etnica, acum deja patru din cinci elevi provin din familii de migranti.

"Este un caz clar de discriminare, atunci cand copiii sunt sortati in functie de faptul ca sunt danezi albi sau mulatri", a declarat Jette Moller, conducatoarea organizatiei "SOS mod Racisme", citata de FAZ.

Directorul Yago Bungaard s-a aparat miercuri impotriva acuzatiilor: "In realitate, intentia a fost tocmai sa combatem discriminarea, deoarece in felul acesta poate avea loc un schimb de experienta intre diferitele grupe de tineri si culturile din care provin", a declarat el pentru agentia de presa Ritzau, citata de FAZ.

Ministrul danez al Educatiei, Ellen Trane Nørby, isi doreste o impartire mai echitabila a elevilor bilingvi pentru viitor. "Gimnaziile din ghetouri pe care le vedem astazi sunt daunatoare elevului, care nu are astfel parte de niciun contact cu alti elevi danezi sau cu normele si valorile daneze [...]. De asemenea ele dauneaza si integrarii in societatea noastra si de aceea avem nevoie de actiuni politice".