Fascinat de Hitler si adept al extremi dreapta, tanarul de 21 de ani care a omorat joi doua persoane intr-o scoala suedeza in care majoritatea elevilor erau migranti a actionat din "motivatii rasiste", arata primele rezultate ale anchetei, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Politia suedeza a inceput sa scormoneasca prin viata acestui tanar, pana acum necunoscut serviciilor secrete, dar care a trecut brutal la actiune in urma cu o zi.

Intr-un oras industrial unde peste 20% din populatie este de origine straina, ucigasul a vizat un simbol al tuturor esecurilor integrarii in Suedia: un cartier sarac, fara diversitate sociala, enclavizat, unde locuitorii sunt victimele segregarii sociale si al somajului si o scoala minata de esec.

Fortele de ordine, care l-au ucis pe atacator in Trollhattan (sud-vest), nu i-au dezvaluit identitatea. Dar presa il desemneaza unanim pe Anton Lundin-Pettersson, nascut in acest oras, cu un cazier virgin.

Politia perchezitiona inca vineri imobilul de doua etaje din caramizi galbene in care locuia singur, intr-un cartier al clasei medii din acest oras cu 57.000 de locuitori.

Acesta si-ar fi ales victimele "in functie de originea lor etnica", a afirmat un ofiter de politie, Niklas Hallgren.

Barbat alb, tanar, singuratic

Potrivit presei suedeze, dovezile stranse in apartamentul sau creioneaza o imagine clara a ideologiei acestui tanar descris de cei care il cunosteau drept politicos si retras.

"Era mereu imbracat in negru sau in tinute de camuflaj", spune o cunostinta a acestuia, interogata de cotidianul Aftonbladet.

Anton Lundin-Pettersson ar fi fost un opozant violent al islamului, xenofob, simpatizant al Partidului Democratilor din Suedia (al treilea din Parlament).

Fascinat de filmele de razboi si de romanele lui Stephen King, amator de hard rock, "era singuratic. Se juca jocuri video, avea lumea lui", a marturisit un fost coleg de clasa, pentru cotidianul Expressen.

Revista Expo, specializata in extrema dreapta, a afirmat ca acesta publicase pe contul lui de YouTube filme despre Adolf Hitler si nazism. Urmarea mai multe pagini pe Facebook care glorificau al treilea Reich.

Profilul se apropie de cel al altor tineri barbati albi, cu o viata solitara, in care rasismul se indreapta spre crima.

In 2012, cand era licean, a aparut in presa locala dupa ce s-a calificat, alaturi de un prieten, in finala unui concurs care recompensa tinerii inventatori.

Nu pare sa fi avut vreo legatura cu cartierul Kronogard unde au avut loc crimele, la circa 5 distanta de casa sa.

Vineri, ucigasul s-a prezentat la scoala Kronan, o institutie reputata ca fiind dificila. Sabia pe care o avea in mana si casca sa neagra aduceau aminte de Darth Vader din Razboiul Stelelor, dar si de soldatii germani din al Doilea Razboi Mondial, nu au speriat elevii, care au crezut ca e o gluma. Din contra, acestia si-au facut poze cu el.