O fotografie a unui presupus militant al gruparii Stat Islamic - de fapt, un fost comandant al Free Syrian Army- care vrea azil in Europa a starnit reactii vehemente pe internet. Utilizatorul care a postat pe Facebook poza devenita virala si-a cerut scuze.

HotNews.roFoto: Hotnews

Posibilitatea ca militanti ISIS sa patrunda in Europa odata cu fluxul mare de migranti din Siria si din alte tari a ingrijorat guverne si experti, dar o imagine care a devenit virala pretinde sa faca dovada ca un "migrant" luptator al gruparii Stat islamic nu este deloc ceea ce pare, scrie BBCNews.

La prima vedere, totul pare clar. In stanga, un barbat cu barba purtand pantaloni de camuflaj tine in sus o pusca de asalt. In imaginea din dreapta, un barbat cu aspect asemanator, proaspat barbierit, purtand un tricou si un rucsac. Autorul spune ca fotografia a fost facuta la "granita macedoneana".

"Va amintiti de acest tip? Dandu-se membru ISIS in fotografii de anul trecut, acum e un" refugiat", scrie mesajul care insoteste fotografia. "Suntem noi fraieri sau ce?".

Dar, pentru un refugiat, identitatea lui este neobisnuit de bine documentata. Barbatul, pe numele sau Laith Al Saleh, a fost luna trecuta subiectul unui reportaj AP despre refugiati. El a fost comandant al FSA (Free Syrian Army) si apoi a lucrat ca muncitor in constructii in orasul sirian Alep.