Guvernul de la Kabul a anuntat miercuri ca ancheteaza zvonurile insistente care vorbesc despre moartea mollahului Omar, liderul suprem al talibanilor, fugar din 2001 si a carui soarta ramane unul dintre marile mistere ale conflictului afgan, scrie AFP.

Oficial, talibanii nu au confirmat dar nici nu au infirmat moartea liderului lor, care nu a mai fost vazut in public din 2001 si a carui tacere afecteaza o rebeliune divizata in momentul in care incep intalniri cu guvernul afgan, in vederea unor negocieri de pace.

De la aceasta data, zvonuri neconfirmate au anuntat in mod regulat moartea celui care, potrivit unor surse concordante, si-ar fi gasit refugiul in Pakistanul vecin dupa caderea regimului sau.

Dar aceste zvonuri nu au fost niciodata atat de intense ca miercuri, cu doua zile inainte de un ciclu de discutii prevazut intre Kabul si talibani, dupa cele de la inceputul lui iulie din Pakistan.

Un inalt oficial afgan a declarat sub acoperirea anonimatului ca "mollahul Omar a murit de boala in urma cu doi ani si a fost ingropat" in sudul Afganistanului, tara sa de origine. Potrivit acestuia, acest deces ar fi fost confirmat guvernului afgan de catre oficiali pakistanezi.

"Potrivit informatiilor mele, este mort", a declarat un alt oficial taliban, sub acoperirea anonimatului, adaugand ca nu detine detalii legate de cauzele si data exacta a decesului sau.

Guvernul afgan a reactionat anuntand ca ancheteaza aceste informatii. "Ne vom pronunta daca zvonurile vor fi confirmate", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei, Sayed Zafar Hashemi.

Zvonurile privind moartea mollahului Omar, aliat cu al-Qaeda, au fost sustinute de absenta totala a mesajelor audio sau video din partea sa.

In aprilie, talibanii au publicat o biografie detaliata a "charismaticului" lor lider. Aceasta initiativa a fost interpretata de unii analisti ca o reactie la forta tot mai mare a gruparii jihadista Statul Islamic. Altii au vazut insa in aceasta initiativa un necrolog ascuns, o recunoastere oficiala a mortii sale.

Ultimul mesaj atribuit liderului taliban era un comunicat scris, la mijlocul lui iulie, in care se dadea acordul implicit pentru dialogul cu Kabulul".

Talibanii, foarte divizati

"Zvonurile despre moartea sa au inceput sa circule saptamana trecuta in randul talibanilor, atunci cand mesajul sau de Aid el-Fitr ne-a ajuns doar in forma scrisa", a declarat un lider taliban, care a evocat moartea sa.

Talibanii au conditionat intotdeauna orice negociere de retragerea din Afganistan a tuturor soldatilor NATO.

Dar insurgentii sunt divizati, intre noua generatie de comandanti, care continua sa lupte pe teren si fostii lideri ai miscarii, exilati din 2001, ei insisi divizati.

Primele contacte cu Kabulul au pus in lumina diferenduri profunde intre talibanii aflati in exil in Pakistan si cei din "biroul politic" in exil in Qatar, care ii acuza pe primii ca sunt condusi de guvernul pakistanez.

Aceste contacte nu au pentru moment niciun efect pe teren, unde talibanii si-au intensificat atacurile, castigand aparent teren dupa retragerea fortelor NATO inceputa in decembrie anul trecut.