Fortele speciale ale politiei au parasit localitatea Kumanovo (nord) dupa violentele confruntari cu un grup armat soldate cu 22 de morti, cele mai grave incidente din Macedonia in ultimii 14 ani, scrie AFP.

Aceste violente au provocat ingrijorarea NATO si UE si a starnit temeri legate de un conflict similar celui din 2001, care a opus timp de sase luni fortele armate macedonene rebelilor albanezi care cereau mai multe drepturi.

Luni, locuitorii care fugisera din cartierul majoritar albanez din Kumanovo unde au avut loc lupte sambata si duminica reveneau la casele lor, potrivit martorilor.

Duminica seara, politia a anuntat ca a terminat operatiunea de "neutralizare a unei grupari teroriste" in acest oras apropiat de granita cu Kosovo de unde, potrivit presei, ar fi venit acest grup.

Politia a precizat ca cinci dintre liderii insurgentilor erau cetateni albanezi din Kosovo.

Autoritatile continua ancheta asupra a 20 de suspecti care au fost arestati.

Opt dintre cele 22 de persoane ucise sunt politisti si ceilalti 14 sunt membri ai gruparii armate.

Starea de sanatate a 37 de politisti arestati in lupte este stabila.

"Teroristii au planificat un masacru in Macedonia, dar politia a reusit sa previna acest plan monstruos", scrie cotidianul pro-guvernamental Dnevnik, reluand discursul liderilor macedoneni care au acuzat acest grup ca urmarea atacarea institutiilor statului.

Macedonia, tara cu 2,1 milioane de locuitori, este in majoritatea ortodoxa. Minoritatea musulmana albaneza reprezinta un sfert din populatie.

Candidata la aderarea la UE de zece ani, aceasta fosta republica iugoslava este cuprinsa de o grava criza politica care opune principalele formatiuni slave, opozitia de stanga acuzand puterea conservatoare de coruptie si punerea sub ascultare a 20.000 de persoane, printre care oameni politici, ziaristi si lideri religiosi.