Opozantul nr. 1 al Kremlinului, Alexei Navalnii, a anuntat marti ca incalca masura arestului la domiciliu pentru a se alatura manifestatiilor anuntate la Moscova, la cateva ore dupa ce justitia rusa l-a condamnat la inchisoare cu suspendare, intr-un dosar de deturnare de fonduri, transmite Reuters. Anterior, Navalnii facuse apel la sustinatorii sai sa iasa in strada impotriva regimului lui Vladimir Putin, dupa condamnarea fratelui sau, in acelasi dosar, la inchisoare cu executare. El a fost insa ridicat de politie de pe strada, din mijlocul oamenilor, in timp ce se indrepta spre Piata Manej, locul manifestatiilor. In piata, sustinatorii sai au strigat "Rusia fara Putin", "Eroii in puscarie, fascistii la Kremlin", "Pe toti nu ne inchideti", "Jos puterea cekista", "Ucraina - suntem cu tine", "Crimeea nu e a noastra". La un moment dat, in piata a aparut si un grup de manifestanti pro-Putin, intre cele doua tabere avand loc imbranceli. In final, multimea a fost impinsa treptat in afara pietei de catre fortele de ordine. Peste 130 de persoane au fost retinute, multe dintre acestea ziaristi, in urma manifestatiei de marti seara din centrul Moscovei.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Live video din centrul Moscovei, de la Open Russia, organizatie a lui Mihail Hodorkovski
  • Fotoreportaj cu evenimentele din centrul Moscovei

UPDATE 21.00 Peste 130 de persoane au fost retinute, marti seara, dupa manifestatia din centrul Moscovei, potrivit unui ONG pentru apararea drepturilor omului, citat de AFP. Printre persoanele arestate se numara si multi ziaristi, precizeaza The Moscow Times.

"Un numar de 132 de persoane figureaza pe lista celor retinuti de politie in Piata Manej", la doi pasi de Kremlin, unde s-a desfasurat manifestatia, a informat OVD-Info, un ONG specializat in monitorizarea arestarilor care au loc in Rusia, intr-un comunicat publicat pe site-ul sau.

O suta de politisti si cateva zeci de membri ai fortelor speciale au fost mobilizati in piata pentru a dispersa manifestantii.

UPDATE 20.25 Lumea e impinsa treptat in metrou.

UPDATE 20.01 Piata Manej a fost golita, lumea e impinsa in diferite directii.

UPDATE 19.58Imbranceli serioase, jurnalistii striga "Presa, presa", trupele Omon inainteaza in cordon si imping lumea afara din piata. Manifestantii s-au apucat de maini si stau in loc.

UPDATE 19.45 Sunt deja doua tabere, pro-Putin si anti-Putin. Acestea se mai si incaiera, dar politia nu intervine.

UPDATE 19.40 A aparut un grup foarte activ vocal, care striga: "Asta e tara noastra", "Nu-i place Rusia, valea in America". Au loc imbranceli. Lumea este impinsa afara din piata.

UPDATE 19.30 Navalnii a fost dus acasa. La usa stau cinci luptatori din trupele speciale.

UPDATE 18.45 Piata Manej e chiar la baza zidului Kremlinului.

Politia le cere manifestantilor, prin megafon, sa se imprastie, fiindca nu au autorizatie.

Protestatarii striga "Ucraina - suntem cu tine", "Crimeea nu e a noastra", "Libertate detinutilor politici".

UPDATE 18.42 Manifestantii striga "Libertate", "Rusia fara Putin", "Eroii in puscarie, fascistii la Kremlin".

A fost retinuta o femeie.

UPDATE 18.25 Se striga "Eu sunt fratele lui Navalnii", "Pe toti nu ne inchideti", "Jos puterea cekista".

UPDATE 18.20: Alexei Navalnii a fost ridicat de politie din strada, dintre oameni. El a fost luat din mijlocul a vreo 100 de oameni care mergeau cu el pe Tverskaia Ulita spre Piata Manej.

"Am fost retinut", a spus Navalnii pe contul sau de Twitter. "Dar nu vor putea sa-i retina pe toti", a mai scris el.

"Da, este acest arest la domiciliu, dar astazi vreau sa fiu cu voi. Asa ca vin", a scris Navalnii intr-un mesaj pe Twitter, postand totodata o fotografie cu el in metroul din Moscova.

Un apel la manifestatii a circulat marti pe retelele sociale, in special pe Facebook, unde peste 18.000 de persoane au anuntat ca participa la o adunare prevazuta pentru ora locala 19.00.

Primaria din Moscova a anuntat ca va impiedica "orice manifestatie neautorizata", potrivit agentiilor de stiri rusesti, care citeaza un oficial.

  • Urmareste LIVE VIDEO evenimentele din centrul Moscovei

Alexei Navalnii, unul dintre cele mai cunoscuti lideri ai opozitiei din Rusia, a fost condamnat, marti, la trei ani si jumatate de inchisoare, cu suspendare, intr-un dosar de deturnare de fonduri, cu doua saptamani mai devreme decat fusese planificat initial. Decizia tribunalului de a devansa termenul a fost o masura-surpriza care a venit dupa ce sustinatorii sai au anuntat un mare miting de protest la 15 ianuarie, cand era programata anuntarea sentintei.

Navalnii a fost gasit vinovat de deturnare de fonduri in detrimentul unei filiale a companiei franceze Yves Rocher si a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare cu suspendare, scrie AFP. Fratele sau a primit tot trei ani si jumatate, dar cu executare.

Fratii neaga acuzatia ca au deturnat 30 de milioane de ruble, aproximativ 400.000 de euro, de la compania de produse cosmetice franceze.

Directorul financiar al filialei rusesti, Christian Melnik, a anuntat ca nu a suferit "nicio paguba" ca urmare a colaborarii sale cu societatea de transporturi a fratilor Navalnii, Glavpodpiska.

Alexei Navalnii, aflat in arest la domiciliu, este figura opozitiei de care Kremlinul se teme cel mai mult. Un carismatic militant anti-coruptie el este si un critic foarte vocal al presedintelui Vladimir Putin. El a fost unul dintre liderii anti-guvernamentali din timpul protestelor de strada care au cuprins capitala rusa in urma cu trei ani. Procesul impotriva lui este vazut ca fiind motivat politic.