Unul dintre cele mai cunoscuti lideri ai opozitiei din Rusia, Alexei Navalnii, a fost gasit vinovat si a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare, cu suspendare, marti, intr-un dosar de deturnare de fonduri, cu doua saptamani mai devreme decat fusese planificat initial. Decizia tribunalului de a devansa termenul a fost o masura-surpriza care a venit dupa ce sustinatorii sai au anuntat un mare miting de protest la 15 ianuarie, cand era programata anuntarea sentintei.

Alexei NavalniiFoto: Agerpres/AP

Alexei Navalnai a fost gasit vinovat de deteruanre de fonduri in detrimentul unei filiale a companiei franceze Yves Rocher si a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare, cu suspendare, scrie AFP. Fratele sau a primit tot trei ani si jumatate, dar cu executare.

Navalny, aflat in arest la domiciliu, il acuza pe presedintele Vladimir Putin de coruptie pe scara larga. Fratele lui Oleg are, de asemenea, un proces.

Procurorii cer 10 ani de inchisoare pentru Alexei Navalnii si opt ani pentru fratele sau, ambii urmariti penal intr-un dosar de deturnare de fonduri in detrimentul unei filiale a societatii franceze Yves Rocher.

Fratii neaga acuzatia ca au deturnat 30 de milioane de ruble, aproximativ 400 000 de euro de la compania de produse cosmetice franceze.

Directorul financiar al filialei rusesti, Christian Melnik, a anuntat ca nu a suferit "nicio paguba" ca urmare a colaborarii sale cu societatea de transporturi a fratilor Navalnai, Glavpodpiska.

Alexei Navalnai este figura opozitiei de care Kremlinul se teme cel mai mult. Un carismatic militant anti-coruptie el este si un critic foarte vocal al presedintelui Vladimir Putin. El a fost unul dintre liderii anti-guvernamentali din timpul protestelor de strada care au cuprins capitala rusa in urma cu trei ani. Procesul impotriva lui este vazut ca fiind motivat politic.