Pilotii companiei Air France au decis sa incheie greva de doua saptamani care a dat peste cap traficul aerian din Franta, a declarat duminica un lider sindical pentru Reuters.

Flota aeriana Air FranceFoto: Air France

Air France a fost blocata timp de doua saptamani de o disputa generata de planurile de a lansa o ramura low-cost, ce a dus la o greva cu costuri de pana la 20 milioane euro pe zi.

"Pot sa confirm ca SNPL (principalul sindicat al pilotilor) a decis sa puna punct grevei", a declarat Julien Doboz, purtator de cuvant pentru sindicatul francez al pilotilor SPAF, pentru Reuters.

SNPL nu a comentat deocamdata informatia.

Pilotii au incercat sa puna presiune pe Air France pentru a oferi pilotilor noii companii low-cost Transavia aceleasi contracte de munca precum pilotilor companiei parinte, o solicitare pe care compania aeriana a respins-o ca fiind incompatibila cu modelul low-cost.

Pilotii au decis sa incheie greva fara a ajunge la o intelegere cu compania aeriana franceza, desi negocierile cu managementul au fost reluare sambata seara.

Air France a anuntat in data de 13 septembrie ca sase zboruri din zece ale companiei aeriene vor fi anulate din 15 septembrie, din cauza unei greve a pilotilor care se opun conditiilor de dezvoltare a unei filiale low-cost a grupului.

Greva de doua saptamani este cea mai importanta organizata din 1998 de catre pilotii Air France.

CEO-ul Air France, Frederic Gagey, care cifreaza de la "10 pana la 15 milioane" de euro pe zi costul acestei greve, a declarat atunci ca discutiile cu sindicatele vor continua in vederea gasirii unei solutii in acest conflict.

Cele trei sindicate, care se opun conditiilor de dezvoltare a companiei low-cost a grupului, Transavia, au intrat de mai multe saptamani in conflict cu conducerea, pilotii temandu-se ca acesta va conduce la un "dumping social" si "delocalizari" in detrimentul angajatilor francezi.

Air France a renuntat, marti seara, la proiectul sau de expansiune in Europa a companiei aeriene low-cost Transavia, a anuntat miercuri Alian Vidalies, secretar de stat in cadrul Ministerului francez al Transporturilor.

"Proiectul Transavia Europe este abandonat de conducerea" Air France, a declarat Vidalies pentru postul de radio RMC, adaugand ca "proiectul nu este suspendat pentru trei luni, ci este retras".