Autoritatile de la Beijing le-au ordonat sambata jurnalistilor chinezi sa invete "valorile marxiste pentru presa" si sa respecte principiile stirilor, asa cum sunt ele formulate de catre Partidul Comunist aflat la putere, in ceea ce pare a fi cel mai recent pas al presedintelui Xi Jinping impotriva libertatii presei, transmite Reuters.

Liniile directoare ale Asociatiei Jurnalistilor din China, publicate de agentia nationala de presa Xinhua, vizeaza atat media traditionala cat si cea online si sunt un nou semn al agendei politice conservatoare a lui Xi.

Asociatia le-a transmis jurnalistilor ca "trebuie sa invete sa stapaneasca valorile marxiste pentru presa".

"Sa tinem ridicat steagul valorilor socialiste de baza", se arata in raport, folosind termenul partidului pentru convingerile sale.

Xi a imbratisat vechea scoala Maoista, incercand sa curteze elementele puternic conservatoare din partid. La fel ca multi oficiali inaintea lui, Xi crede ca slabirea controlului asupra partidului prea repede sau chiar cat de cat, ar putea duce la haos si la destramarea tarii.

In luna iulie, Administratia de Stat pentru Presa, Publicatii, Radio, Film si Televiziune a anuntat ca Beijingul va inaspri regulile privind desvaluirea de catre jurnalisti a unor secrete de stat si comerciale.

La inceputul acestui an, jurnalistii chinezi au fost nevoiti sa treaca un nou examen de ideologie pentru a-si putea pastra legitimatiile de presa. Li s-a cerut sa urmeze un minim de 18 de ore de formare pe teme precum valorile marxiste pentru presa si socialismului cu caracteristici chineze.

Mass-media de stat din China a fost, in mod traditional, principalul vehicul pentru propaganda de partid. Reformele din ultimul deceniu, care au permis o mai mare comercializarea a mediei si o crestere limitata a independentei editoriale, combinate cu cresterea sectorului de social media, au slabit usor controlul guvernamental asupra acestui domeniu.