Vladimir Putin a redus opozantii si presa la tacere, de cand a revenit la Kremlin, zadarniceste eforturile occidentalilor in dosarul privind conflictul din Siria si este pe cale sa anexeze Crimeea, impunandu-si astfel punctele de vedere, dar angajandu-si tara pe o cale ingusta, comenteaza AFP, citat de Mediafax. Militari rusi au ocupat un teritoriu strain, in Europa, fara sa tina cont de strigatele de indignare ale capitalelor occidentale. Preluand controlul asupra Crimeei, o peninsula rusofona in sudul Ucrainei, in urma schimbarii puterii la Kiev, Rusia lui Putin a trecut la un nou nivel al afirmarii puterii sale si la confruntarea cu Occidentul.

Aceasta lovitura in forta este rezultatul unei intensificari a puterii, incoronate recent de Jocurile Olimpice de la Soci organizate in februarie in Caucaz, o operatiune de prestigiu pentru Putin.

"Nimeni nu este pregatit sa lupte pentru Crimeea. Occidentalii vor fi nevoiti sa se speteasca pentru a gasi o solutie", observa Gleb Pavlovksi, un politolog.

"Putin se afla de-acum in centrul acestei crize, un lucru care-i multiplica posibilitatile. In prezent, Putin este cel care decide, si nu occidentalii, soarta revolutiei ucrainene", adauga acest fost consilier la Kremlin.

  • Sentimentul ca Occidentul este slab

Presedintele rus "este motivat de sentimentul ca Occidentul este slab, ca regulile jocului se vor schimba si ca cel care face prima miscare castiga", apreciaza Nikolai Petrov, un profesor de la Inalta Scoala de Economie din Moscova.

Inainte sa intervina militar in Crimeea, conform unui scenariu aparent bine pregatit care urmeaza sa conduca la anexarea acestui teritoriu in urma unui referendum, duminica, Putin a zadarnicit eforturile occidentalilor in criza siriana, opunand vot de veto oricarei rezolutii cu caracter constrangator la ONU, scurtcircuitand cu o initiativa privind armele chimice amenintari cu atacuri americane si franceze si permitand astfel mentinerea la putere a aliatului sau Bashar al-Assad.

Anterior, confruntandu-se in iarna lui 2012 cu o miscare de contestare fara precedent inainte sa revina la Kremlin, a redus la tacere opozitia si mass-media, intr-o succesiune de accese de reprimare si gesturi neasteptate, ca de exemplu eliberarea fostului oligarh Mihail Hodorkovski, in decembrie, obtinand pana la urma o calmare.

"Regimul se transforma in putere autoritara. Putin impusca doi iepuri dintr-un foc: reactia occidentalilor concura la inchiderea sistemului - ii amplifica popularitatea in randul cetatenilor simpli -, iar elita politica rusa isi pierde orice independenta", observa Petrov.

Dupa 14 de la venirea sa la putere, intr-o Rusie epuizata, in 2000, fostul agent KGB, in varsta de 61 de ani, este in mod incontestabil singurul stapan al tarii sale si una dintre cele mai puternice persoane din lume.

"Acest model de fortareata asediata va functiona pe termen scurt, Putin are un cec in alb pentru doi ani", apreciaza Petrov.

Cu toate acestea, analisti considera ca pretul de platit este foarte mare, ca optiunea Kremlinului cu privire la Ucraina este dictata de lipsa unei viziuni strategice si ca drumul care contureaza in fata Rusiei conduce la impas.

"Castiga, dar la un pret foarte mare, si strategic si economic", afirma Gleb Pavlovski. "Este un pret pe care un om rational nu ar fi dispus sa-l plateasca", adauga fostul consilier la Kremlin la inceputul anilor 2000.

  • Un jucator tactic remarcabil

In contextul in care cresterea economica se clatina, rubla se devalorizeaza, capitalurile continua sa fie scoase afara din tara in loc sa fie reinvestite inauntru, occidentalii ameninta cu sanctiuni economice care, in opinia unor experti, vor afecta si mai mult Rusia decat pe cei vizati.

Din cauza ca nu poate sa-si asigure popularitatea la putere prin cresterea nivelului de trai, asa cum s-a intamplat in deceniile anterioare, confruntarea cu occidentalii indreapta tara catre "un stat de tip sovietic, cu un buget militarist, in care banii nu sunt folositi pentru construirea de scoli si drumuri, ci pentru a fabrica tancuri si munitie", apreciaza Lilia Sevtova, de la filiala rusa a Centrului Carnegie.

"Putin a apucat-o pe calea URSS", afirma analista, care considera ca aceasta cale este sortita esecului.

Presedintele rus este "un remarcabil jucator tactic, dar nu strategic", afirma Nikolai Petrov, care conchide ca, desi situatia nu este neaparat atat de catastrofala pentru tara si regiune, Rusia este pentru moment "ostatica" politicii lui Vladimir Putin.