Ani de zile, Steven Cohen a evitat publicitatea, cumparandu-si toate fotografiile facute in public. I se spune "printul" sau "nasul" bursei americane. Acum cativa ani, Business Week il numea "cel mai puternic dealer al Wall Street-ului, de care n-ati auzit niciodata". Azi, multimiliardarul de 56 de ani, ras in cap si purtand ochelari cu rame subtiri, e cunoscut tuturor. Luni, Hedgefond-ului administrat de Cohen i-a fost retrasa licenta si a fost obligat in instanta sa plateasca amenda si compensatii in valoare de 1,8 miliarde de dolari. E cea mai mare amenda data in SUA, pentru acuzatia de folosire a informatiilor de insider in manipularea bursei. Iar procuratura din New York avertizeaza ca va urma si mai mult.

Comportamentul ilegal "a fost complex, larg raspandit si fara precedent in industria-Hedgefonds", scrie in acuzatia procuraturii. El a avut metoda, "implicand nenumarati angajati, stimulati de conditiile-cadru din companie" se mai mentioneaza in documentul citat de Tagesschau.de.

Procesul intentat lui Cohen si SAC Capital Hedgefonds a inceput acum sapte ani. 140 de martori au fost audiati in proces: angajati, parteneri de afaceri si clienti. Doua milioane de documente au ingrosat dosarul aflat in atentia procuraturii new-yorkeze si al controlorilor bursei americane, United States Securities and Exchange Commission (SEC).

In ultima jumatate de an, investitorii sai au inceput sa-si piarda increderea si sa-si ceara banii inapoi. In total, 3,8 miliarde de dolari. Inaintea masivei retrageri de capital de anul acesta, SAC administra cca 15 miliarde de dolari, fiind unul dintre cele mai de succes Hedgefonds de pe bursa americana.

O parte din fonduri apartine lui Steven Cohen, care in ultimii 25 de ani a adunat atatia bani, incat sa se plaseze pe locul 43 al celor mai bogati americani. Averea sa era evaluata anul trecut la 9,4 miliarde de dolari, de revista Forbes. El are o vila in afara New-York-ului cu 30 de camere, patinoar, teren de baschet si de golf. In plus, Cohen e mare colectionar de arta si actionar la casa de licitatii Sotheby`s.

• Bani "fara numar"

SAC Hedgefonds are o istorie de peste doua decenii. De la fondarea lui, in 1992, renditele pe care le-a adus investitorilor sai au fost in medie de 30%, pe an. Pe bursa din Wall Street, SAC Capital are renumele de firma de investitii agresiva. Dealerii ei sunt dintre cei mai isteti, ambitiosi si rezistenti la stres.

In acest scop, Cohen a recrutat "lupi tineri", de preferinta doctoranzi ai universitatilor de elita Harvard si Stanford. Recompensati cu salarii pe masura, acesti dealeri trebuiau insa sa faca fata unei acerbe lupte concurentiale. Pentru ca presiunea reusitei in afaceri sa nu-i doboare, Cohen le-ar fi angajat si un psihiatru.

Insa nu doar in prestatia dealer-ilor sta succesul SAC. Fondul si-a facut un renume din colectarea unei imense cantitati de informatii, pe care le evalueaza in vederea investitiilor si tranzactionarea pe bursa. "Nasul", cum a fost poreclit Cohen pe Wall Street, a fost mereu cu un pas inaintea altor banci si institute financiare.

Aceasta "iutime" i-a atras imense castiguri, insa si atentia controlorilor bursei si a procurorilor americani. Chiar daca SAC plateste anual cca 300 de milioane de dolari taxe, fondul de investitii a fost luat in colimator. Spre deosebire de alti actori de pe piata financiara, SAC a platit cu generozitate si imediat comisioane partenerilor sai de afaceri, se pare ca in schimbul unor „informatii de culise”.

• Manuta norocoasa

Intrebarea pe care si-au pus-o anchetatorii a fost, daca recompensele au fost date pentru informatii ilegale. "Nu", l-au aparat prietenii pe Cohen. Acesta ar fi pur si simplu un dealer de bursa genial, care si ca adolescent ar fi castigat, in fiecare noapte, la poker, 500 de dolari.

Insa procuratura new-yorkeza n-a crezut in basmul copilului-minune, ci a chemat la audieri martori, care sa dezlege misterul eternului sau noroc. Fosti angajati ai SAC au fost invinuiti pentru manipularea bursei, prin folosire de informatii de insider. Sase dintre acestia au depus marturie, inca din primavara acestui an.

In martie, se parea ca Steven Cohen ar putea scapa platind SEC o compensatie stabilita amiabil si o amenda de 616 milioane de dolari. Insa anchetatorii si-au continuat demersul, suspectand existenta unei "organizatii criminale". Procuratura s-a bazat pe asa-numita "lege Rico", care a fost in general invocata doar in cazurile unor mafioti si bande suspectate de trafic de droguri.

Asa departe nu s-a ajuns inca. Dar procuratura spera sa obtina depozitia unui martor principal, fost dealer la SAC Capital, care ar putea duce si la o condamnare penala a lui Cohen. Mathew Martona a dobandit informatii, spionandu-l pe un medic implicat in autorizarea unui nou medicament pentru boala Alzheimer. Aceste informatii neautorizate ar fi facilitat un castig important al SAC pe bursa, prin tranzactionarea actiunilor a doua concerne farmaceutice care aduceau pe piata acest medicament.

Desi dealerul inca neaga faptul ca seful sau ar fi fost implicat, exista inregistrari telefonice care ar confirma contrariul. De aceea, pe langa SEC, si FBI vrea sa afle cat si ce stia Cohen, din tranzactiile bazate pe date confidentiale. Sase dintre fostii sai dealeri au pledat vinovati, alti doi sunt inca in proces si ii asteapta o posibila condamnare penala.

• Procurorul de fier

Prin sentinta de luni, SAC Capital isi pierde licenta de afaceri. Cele patru fonduri de investitii care alcatuiesc Hedgefond-ul nu mai au voie sa administreze bani ai clientilor, ci doar pe cei ai lui Cohen si ai propriilor angajati. Noua miliarde de dolari ii raman la dispozitie, sase miliarde urmand a fi restituite clientilor – familii avute, dar si case de pensii.

In opinia procurorilor, SAC Capital s-a dovedit a fi un exemplu "al culturii coruptiei in afaceri", prin modul in care pe parcursul a doua decenii, in mod continuat, a dobandit si folosit informatii confidentiale. Pentru procurorul new-yorkez Preet Bharara, faptul ca SAC Capital a pledat vinovat e un mare succes. "Lacomia nu renteaza intotdeauna", a spus el citat de Tagesanzeiger.ch.

Bharara a mai adus in fata instantei de judecata alti 75 de administratori de fonduri, suspectati de a fi folosit stiinta lor de insideri, pentru tranzactii financiare oneroase. El a avertizat si alti actori de pe piata de bursa, ca investigatiile nu s-au oprit aici. "Nu suntem lipsiti de agresivitate", a spus Bharara, definind modul de lucru al procuraturii americane, in raport cu acest gen de delicte.