Kate, insarcinata cu primul sau copil, care va fi al treilea in ordinea succesiunii la tronul britanic, a fost internata luni dimineata la maternitatea St Mary din Londra, a anuntat Palatul Kensington, citat de AFP.

Kate MiddletonFoto: Agerpres/AP

"Travaliul este la inceput, dupa internarea" la St Mary "in jurul orei 06,00 (05,00 GMT) in aceasta dimineata, se arata intr-un comunicat al palatului.

Tanara femeie in varsta de 31 de ani a ajuns cu masina de la Palatul Kensington, alaturi de sotul sau, printul William.

Ducesa de Cambridge, numele oficial al lui Kate, va fi asistata de cei mai mari specialisti din regat, printre care actualul ginecolog al reginei, Alan Farthing.

Aceasta nastere suscita un interes enorm din partea presei din intreaga lume, ziaristii fiind instalati de trei saptamani in fata maternitatii, in asteptarea evenimentului, dupa ce casa regala precizase doar ca evenimentul va avea loc la jumatatea lunii iulie.

Travaliul poate fi rapid sau poate dura pana la 48 de ore, scrie presa britanica, care reaminteste ca luni este zi de luna plina, care ar favoriza nasterile.

Cuplul nu stie daca va fi un baiat sau o fetita, spune palatul, care a refuzat in ultimele trei saptamani sa faca cel mai mic comentariu, insistand asupra dreptului la viata privata.

Ironie a sortii, cameramanii care au filmat 24 de ore din 24 miscarile din fata spitalului au ratat sosirea lui Kate de luni dimineata. Un fotograf este cel care a vazut cuplul intrand pe o usa din spate si a dat alerta.

Ducesa va naste in aceeasi maternitate ca si Diana, care i-a nascut aici pe fiii sai, printii William si Harry.

William a anuntat ca doreste sa fie alaturi de sotia sa in timpul nasterii. Printul in varsta de 31 de ani, pilor de elicopter in RAF, a anuntat ca vrea sa ia concediu de paternitate doua saptamani, asa cum prevede legea.

Anuntul nasterii va fi orchestrat cu grija, dupa un protocol bine stabilit.

Primul cerc va fi informat in primul rand, incepand cu regina Elisabeta a II-a si parintii lui Kate. Dar primul semn pentru supusii majestatii sale va fi plecarea, de la maternitate, a unui agent insarcinat cu o scrisoare, care va fi escortat de politie pana la palatul Buckingham, resedinta londoneza a reginei.

Scrisoarea, o proclamatie semnata de medicii regali in care este precizata ora nasterii, precum si sexul si greutatea copilului, va fi plasata pe un sevalet in curtea palatului Buckingham, acelasi care a fost utilizat si pentru nasterea lui William. Modernitatea obliga, palatul va publica un comunicat si va posta informatia pe Twitter si Facebook.

Dar prenumele copilului ar putea sa nu fie anuntat timp de cateva zile: britanicii au asteptat o saptamana pentru a afla numele lui William si o luna pentru cel al lui Charles.

Agentii de pariuri mizeaza pe nasterea unei fete, numele cel mai des invocat fiind Alexandra.